Művészet

2022.06.05. 18:55

Ismét nagyot szólt a Dadabánya, sorra készültek a különleges alkotások a fesztiválon (fotók)

Szabadtéri kiállítás színes kerti törpék között; rétegzene jódlival; irodalmi beszélgetések; tehetséges alkotók; Réz András. Ötödik alkalommal szervezte meg az Agora a Dadabánya Underground Művészeti Fesztivált a Bányászati és Ipari Skanzenben.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A program egyre szélesebb körben vált ismertté az elmúlt öt évben. Vannak, akik nyitásra érkeznek, a Dadabánya ugyanis egy megismételhetetlen, máshoz nem hasonlítható programkavalkád, amelynek tökéletes helyszíne a város múltját idéző ipari környezet, a skanzen. A kissé megkopott, rozsdás óriásgépek között hangos zene szólt, s a korosztályok sörrel és hotdoggal a kezükben tarthattak diskurzust az élet nagy kérdéseiről, miközben szemük láttára születtek az alkotások. Ifjú művészeket figyelhettek meg a nézők festés közben, s a Jó szerencsét! felirat megújulásának is tanúi lehettek, miközben a szabadtéri Dada(P)ista kiállítást szemlélték. Sopotnik Zoltán költő pedig fiatal tehetségekkel beszélgetett.

Az idén a Kasházban Felhajtóerő címmel mentődoboz kiállítást rendeztek. Az alkotók új értelmet adtak a töredezett, foltozott, szürke fémdobozoknak. A program házigazdája, porondmestere már negyedik éve Réz András volt. A jól ismert, szókimondó esztéta ezúttal is kiváló humorral ajánlotta a látogatók figyelmébe a különféle programelemeket, s láthatóan élvezte a beszélgetéseket, az alternatív zenekarok előadásait. A felvonult zenekarok elnevezése is már magáért beszélt: Kronoszinklasztikus Infundibulum, Kula Band, Spatzen Jodler Sextett, CsizmáSKAndúr, Üllői Úti F:ák, Ricsárdgír.

Jól fogadta a közönség - Kammerlohr-Kováts László, a program főszervezője, az Agora Kortárs Galériájának a vezetője kérdésünkre elmondta: öt évvel ezelőtt rendkívül jól fogadta a közönség a fesztivált. Ma már a fővárosból is érkeznek látogatók. A fesztivál alapkoncepciója nem változott. Máshol nem nagyon látható és hallható együtteseknek, programoknak adnak itt helyet, s persze évről évre változnak a közreműködők. A zenekarok tekintetében és a kiállítások kapcsán is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában