Biztosítás

2022.06.22. 07:00

Egyre gyakoribbak a felhőszakadások Komárom-Esztergomban

Amennyiben az ügyfél biztosítása tartalmazza a villám­árvíz-kockázatot, úgy természetesen az érintettek élhetnek kártalanítási igényükkel a biztosító felé – mondta Drevenka Edit, az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. PR-vezetője azzal kapcsolatban, ha felhőszakadás után elönti és károkat okoz a víz az ingatlanunkban.

Walczer Patrik

Több településen, például Esztergomban is gondot okoz időnként a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A globális felmelegedés és a klímaváltozás hatásait nemcsak abból érzékelhetjük, ha valahol tüntetéseket szerveznek és transzparenseket lobogtatnak az emelkedő tengerszintek miatt, ugyanis hazánkban is egyre gyakrabban láthatjuk a jeleket. 

Bár gyakran elmondják, hogy egyre szárazabb lesz az időjárás, azt is hozzá szokták tenni, hogy a csapadékeloszlás is egyenlőtlenebb lesz, vagyis előfordulhat, hogy télen nem esik semmi, míg tavasszal vagy nyáron rövid idő alatt hullik le egy, vagy másfél havi eső. Az elmúlt években többször is előfordult, hogy erőteljes felhőszakadás következtében villámárvíz sújtotta Bajótot, a településen keresztülfolyó patak kilépett a medréből és több száz milliós kárt okozott. 

Hamar megtelnek az árkok - Egy-egy villámárvízkor elégedetlenkedő lakosok százai kommentáradatot zúdítanak a közösségi oldalakon az önkormányzatokra, mondván az ő feladatuk lenne a kármegelőzés. A felhasználók azonban elfelejtik, hogy a klímaváltozás hatásaira nem lehet azonnal reagálni. A meglévő csapadékvíz-elvezető rendszereket nem ekkora felhőszakadásokra tervezték, rendszeres tisztítás mellett sem bírnak el ennyi vízzel. Másrészt az árkok átépítése, illetve bővítése akkora összeget emésztene fel, hogy pályázati forrás nélkül az önkormányzatok szinte nem is tudnák megugrani ezt a mérföldkövet. Jó hír, hogy már megyénkben is van több település, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a klímastratégia megalkotására és megvalósítására. 

Tavaly augusztusban és előző héten is elérte Esztergomot egy erősebb zivatar, nagyjából fél óra alatt annyi eső hullott, hogy a Rákóczi térnél az autók tengelyéig ért a víz. A közösségi oldalakra olyan felvételek is felkerültek, melyeken azt lehetett látni, hogy az üzleteket, pincéket is elöntötte az ár, a helyi hivatásos tűzoltóknak több helyen is szivattyúzniuk kellett. 

Hernádi Ádám polgármester a vihar elvonulása után közzétette, hogy a városüzemeltetést végző cég munkatársai azonnal megkezdték a kárelhárítást. 
Az elmúlt években megfigyelhettük, hogy gyakoribbá váltak az erős viharok, melyekhez olykor kiadós eső párosul. Így elvben számítani kell arra, hogy ott is károkat okozhat a víz, ahol korábban minden további nélkül elfolyt a csapadék. 

Drevenka Edit megkeresésünkre elmondta: tapasztalataik szerint is az elmúlt években növekedést mutat a hirtelen kialakuló villámárvizek száma. A szélsőséges időjárás következtében nem tudják elnyelni a vízelvezető árkok a csapadékot, így az felduzzadva gyakrabban önti el a lakóingatlanokat. 

Az ilyen jellegű esetek kivédésére már több biztosítónál, így az ő cégüknél is létezik olyan termék, amely tartalmaz már villámárvíz-kockázatot. A PR-vezető szerint a trendek is mutatják, hogy a legjobb megoldás a biztosítási védelem.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában