#Neszmély

2022.06.16. 11:05

Bencsik János is beletette a magáét a neszmélyi borvidék közösségi nedűjébe

Az országgyűlési képviselő Kisbaka nevű családi borászatával szállt be az összefogásba.

Kemma.hu

Forrás: Figyelő

Fotó: Németi Sándor

A Neszmélyi Borvidék Hegyközségének elnöke, Bencsik János országgyűlési képviselő közösségi oldalán osztotta meg a Figyelő vele készült interjúját, amelyben a neszmélyi borászatok összefogásáról, a borvidékről, valamint saját, Kisbaka nevű családi borászatáról mesélt. Ebből a beszélgetésből közlünk részletet.

–A hivatalos munkája mellett hogyan jut még ideje borászkodni, illetve a borvidék jövőjével is foglalkozni?

A kétkezi munka, a föld iránt érzett szeretet és tisztelet hosszú évszázadok óta meghatározta családunk életét és megélhetését. Szépapáim szépapjainak öröksége ez. Évszázadok óta földműveléssel foglalkozunk, és még akkor is folytattuk ezt, amikor kuláklistára tették családunkat és elkobozták a földjeinket, hiszen a tanya körül megmaradt egyholdnyi terület elegendő volt az újbóli megkapaszkodásra. Békésszentandrási vagyok, édesapámmal együtt itt gazdálkodtunk egészen az 1997-ben bekövetkezett haláláig. Ekkor hosszú időre „szögre akasztottam a kaszát”.

– Hogyan jött a saját borászatának létrehozásának a gondolata?

Egy 2014-es törvénymódosítás következtében országgyűlési képviselő csak egyetemi tanárként, ügyvédként, illetve földművesként vállalhat munkát a képviselősége mellett. Úgy gondoltam, hogy a közéletben felgyülemlett feszültségeket valami hasznos alkotói munkával kell levezetnem, ezért folytatva a családi hagyományokat tizennyolc év után ismét kapa került a kézbe és traktor a fenekem alá. Szöllősi Mihály a Neszmélyi borvidék egyik meghatározó termelője hívta fel 2013-ban rá a figyelmemet, hogy ez a borvidék sokkal jobb adottságokkal és lehetőségekkel rendelkezik, mint amit addig sikerült belőle kihozni. Arra ösztökélt, hogy a borvidék ismertségének és elismertségének növelése céljából – hasznosítva negyedszázados gazdaságfejlesztési tapasztalataimat – kezdjünk közös munkába. Igent mondtam és külön-külön leültem minden termelővel. Közben rájöttem, hogy ha érdemben szeretnénk előre lépni, akkor sorsközösséget kell vállalnom velük. Így döntöttük el nyolc éve felségemmel közösen, hogy szőlő- és bortermeléssel fogunk foglalkozni.

– Tehát úgy gondolta, hogy jobban elfogadja a borász közösség, ha nem csak tanácsokat ad, hanem az elvégzett munka, azaz az elkészített borok alapján ítélik meg a hozzáértését?

Ha valakinek van véleménye és jövőképe bizonyos dolgokról, nem árt, ha ért is hozzá. Át kell látnia, mi foglalkoztatja a hegyközség tagjait, továbbá mindazokat a tájban élő embereket, akik szeretnének a saját kezük munkája által megélhetést biztosítani a családjuk számára. Úgy láttam, hogy a viszonylag zárt közösséget kívülről bajosan lehet nagyobb együttműködésre késztetni, így beálltam közéjük. Személyes célunk sem önmagunk szórakoztatása volt, hanem egy működőképes, rentábilis vállalkozás létrehozása.

– Mire fókuszál a saját borászata?

Az elmúlt harminc évben aktívan foglalkoztam különféle kutatásokkal is, ezért a szőlőtermesztésben és a pincemunkában is a kísérletező utat választottuk. Elsősorban arra törekszünk, hogy a Neszmélyi borvidék egykor honos szőlőfajtái – például sárfehér, juhfark, bálint, kadarka, csókaszőlő – újra kóstolhatók legyenek bor formájában is. A másik irány a „kiterjesztett” Kárpát-medence: királyleányka, hárslevelű, illetve a német-sváb telepesek által meghonosított kékfrankos és rajnai rizling. De a Freiburgi Kutatóintézet által nemesített rezisztens fajtákkal való kísérletezés is fontos szerepet tölt be.

– Nemrég debütált a borvidék első közösségi bora, amelynek létrehozásában ön is oroszlánrészt vállalt. Mit kell erről tudni?

Közös feladatunk a borvidék ismertségének és elismertségének a növelése. Csak összefogással tudjuk egymást erősíteni. Az elismertséghez még magasabb minőségre van szükség és hogy ezt elérjük, a borászati technológia fejlesztésén túl a borvidéki termékleírást is át kell tekinteni időnként. Elérkezettnek láttuk az idejét, hogy létrehozzunk a borvidéken egy magas minőségű közösségi terméket. Első lépésként hat neszmélyi borászat (Bősze, Hilltop, Kisbaka, Kősziklás, Petőcz, Szivek) közös gondolkodásának eredményeként létrejött a Neszmélyi BORvidékÉRT Egyesület. Megalkottunk egy mini termékleírást, melyben szabályoztuk a közösségi bor előállításának feltételeit: felhasználható szőlőfajták, művelési és feldolgozási mód, borkezelés. Ennek eredményeként született meg márciusban a borvidék közösségi bora, a #Neszmély.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában