Javul az ellátás

2022.06.13. 20:00

1,4 milliárd forintból újabb alállomással bővítik a kisbéri elektromos hálózatot

Zöldmezős beruházásban épít új alállomást az E.ON Kisbéren. A projektet várhatóan jövő nyárra fejezik be.

Raffael Veronika

Fotó: Szabó Sándor

A csoport az Európai Unió által támogatott, határon átnyúló együttműködésben megvalósuló Danube InGrid projekt keretében 2025-ig megerősíti és bővíti az Észak-Dunántúl villamos hálózati infrastruktúráját. A cél, hogy intelligens technológiák segítségével integrálják a hálózatba a dinamikusan növekvő, megújuló alapú lakossági villamosenergia-termelést, bővítsék a kapacitást és növeljék az ellátásbiztonságot. 

Éppen ezért volt szükség a Kisbérre tervezett transzformátorállomás létesítésére is, ahol a növekvő energiaigények és a területen a közeljövőben várható fejlesztések szükségessé tették a beruházást. Az automatizált, távolról irányítható mikroállomás révén javul a térség energiaellátásának biztonsága is – részletezték. 

A beruházás három érzékelhető változást jelent majd a fogyasztók számára. A hálózat szabad kapacitásának növekedésével új fogyasztókat és termelőket lehet a hálózatra csatlakoztatni. Másodsorban azt, hogy a fejlesztést követően javul a hálózat feszültségtartása, ezzel jelentősen csökken az ügyfeleknél érzékelhető feszültségingadozás. A modern technológiának köszönhetően lerövidülnek a beavatkozási idők, amelyek az esetleges üzemzavarok hosszát jelentősen csökkentik. Harmadrészt, nemcsak Kisbéren, hanem a környező térségben – többek között Tárkány, Császár, Bakonyszombathely teljes területén – is javul az energiaellátás minősége, tovább mérséklődik az esetleges hálózati feszültségcsökkenések száma, a térségben a nagyobb ipari létesítmények, valamint a kisbéri ipari park üzembiztos ellátása is növekszik. 

Zavarás nélküli lesz a bővítés - A közleményben a készülő kisbéri alállomás-fejlesztés műszaki jellemzőiről is közöltek részleteket: a mikroállomás tartalmazni fog egy 25 MVA teljesítményű 120/22 kilovoltos transzformátort és egy 22 kilovoltos beltéri tokozott kapcsolóberendezést hat fogyasztói leágazással, egy transzformátor betáplálással és egy sínbontóval. Ez utóbbi azért szükséges, hogy a berendezés szükség esetén az ügyfelek zavarása nélkül bővíthető legyen. A 22 kilovoltos kapcsolóberendezés, az állomáshoz szükséges védelem-automatika, valamint segédüzemi berendezések egy több mint 200 négyzetméteres kapcsoló- és vezénylőépületben lesznek elhelyezve – fejtette ki az áram- és gáztársaság. 

A Danube InGrid programban összesen több mint 6000 távműködtetésű kapcsolóberendezés, illetve zárlatjelző telepítése kezdődött meg, hogy a hálózat könnyebben ellenőrizhető és távolról is irányítható legyen, hozzájárulva az esetleges üzemzavarok gyorsabb elhárításához. Ebből a megye területén 2021-ben 20 zárlatjelző, négy, a távvezérelhető kapcsolóberendezések kommunikációját biztosító adatgyűjtő berendezés és hét távműködtetésű kapcsolóberendezés telepítése történt már meg. A megyében összesen várhatóan 700–750 berendezés létesítése várható a projekt keretében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában