Szakmai program

2022.05.28. 14:40

Vándorgyűlésen találkoztak Tatabányán a múlt elkötelezett őrzői: a levéltárak vezetői

A Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa május 26-án, csütörtökön Tatabányán tartotta vándorgyűlését.

Veizer-Sugár Gabriella

Tilcsik György (jobbra) vehette át a díjat Cseh Gergő Bendegúztól

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa idei vándorgyűlését Tatabánya szervezte. A háromnapos szakmai program megnyitóján adták át a Bősze Sándor-díjat. Cseh Gergő Bendegúz, a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa elnöke köszöntötte az ország különböző pontjáról érkezőket. Kiemelte: az idén is aktuális kérdések kerülnek középpontba, mint a nemzetközi helyzet, a digitalizáció vagy a levéltárosok képzése. 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester csodálattal szólt a munkájukról, amely során a történelmi dokumentációkban mélyedhetnek el. Bényei Balázs minisztériumi főtanácsos a levéltárak hazai felépítéséről beszélt, majd arról a hazai összefogásról, amely jellemzi a kutatás során a szakmát. Az itt dolgozók együtt gondolkodnak, és mindannyian elkötelezettek a múltunk megismerése mellett. 

Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke kiemelte a négy városi levéltárat is, amelyek közé a közelmúltban csatlakozott Kőszeg is, majd felhívta a figyelmet a hamarosan megrendezendő székesfehérvári vándorgyűlésre. 

B. Stenge Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város Levéltára igazgatója kiemelte: az elmúlt két évben a pandémia sajnos megnehezítette a szakmai fórumokat. Tavaly ősszel tudták megszervezni a hagyományos vándorgyűlést. Az idén a keleti szomszédunkban zajló konfliktus jelent hatalmas problémát az ott élőknek és a szakmának. Szólt arról is, hogy készülnek a város fennállásának idei, 75 éves évfordulójára. A bányászat és az elődtelepülések kutatása rendkívül fontos vállalás Tatabányán – mondta.

Díjat kapott - A vándorgyűlésen adták át a tanács alapítójának emlékére életre hívott Bősze Sándor-díjat. Kiemelkedő szakmai munkájáért Tilcsik György, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára nyugalmazott igazgatója vehette át az elismerést. Több mint négy évtizedes szakmai tevékenységéből harmincat töltött megyei igazgatóként. Számtalan szakmai program, akció, szakirodalom, publikáció, folyóirat fűződik a nevéhez. Kiváló munkáját több díjjal jutalmazták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában