Régészet napja

2022.05.27. 20:41

Kincskeresők munkában: Tatabányán előadások voltak, Tatán vezetett séták is lesznek

A Tatabányai Múzeumban a civilek önkéntes leletmentő munkájáról volt szó május 27-én a régészet napján szervezett programon. Tatán múltidéző túrákra invitálják az érdeklődőket.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A Tatabányai Múzeum régészet napi programján elhangzott, miként bukkantak önkéntesek Síkvölgy közelében a Szent Bertalan-kápolna romjaira, és hogyan lehet fémkeresők mellett akár drónokkal is kutatni a múltat. Kincset érő információkat rejtő térképekről, kalandos kirándulásokról szóltak a fiatal, lelkes előadók. Tatán május 27-én délután bárki bepillantást nyerhetett, hogyan is nézett ki a középkorban Tata területe.

A megyeközpont múzeumának régészei és munkatársai civil segítők bevonásával 2019-től végeznek rendszeresen terepbejárásokat a múzeum gyűjtőterületén és a környező erdőkben, településeken. Ezek célja az új lelőhelyek felkutatása mellett a korábban már feltárt területek vizsgálata, információgyűjtés – hangsúlyozta felvezetőjében Pál Gabriella régész, a múzeum igazgatója. A közösségi régészetről elmondta: nagy szerepe van a Tatabányai Múzeum életében, hiszen új leleteket, lelőhelyeket sikerült már felkutatniuk az önkéntesek segítségével.

Nagy Ádám civilként egy barátja révén került kapcsolatba a múzeummal. Két évvel ezelőtt célzott meg különleges helyeket. Egy térkép alapján próbálta kinyomozni, hogy hol lehetett a Szent Bertalan-kápolna.

A Síkvölgy közelében lévő középkori templomról fellelhető dokumentumokat összegyűjtötte, a régi térképeket a maiakkal összehasonlította, majd elkezdődtek a felfedező utak. Sikerrel járt, meglelte az egykori kápolna maradványait. Most Bertalamost keresi.

Szentirmai Dávid is civilként drónokat reptet, amelyeket különleges, szakrális helyek felkutatására használ. Járja az erdőket, mezőket, térképeket elemez, így jut olyan összefüggések birtokába, amelyek egyértelműen jelzik, hogy még van sok feladatunk múltunk megismerésében. Sándor Lajos a mélység titkairól mesélt, és fémkeresővel folytatott sikeres akcióiról számolt be.

Vezetett séták - A tatai Kuny Domokos Múzeum különleges helyekre invitálta az érdeklődet a régészet napja alkalmából. Vezetett sétákat szerveztek. Május 27-én estea Tatai Vár dicső évszázadai elevenedtek meg. Felidézték a legfontosabb végvári hadiesemények mozzanatait és a védekezés néhány eszközét is megismerhették. Míg május 28-án, szombaton 14 órától Város a város alatt – Tata látható és láthatatlan középkori emlékei címmel szerveznek különleges középkori sétát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában