Cáfoltak

2022.05.02. 08:34

Itt a Vízmű válasza: kiderült, elvezetik-e a tatai karsztvizet a komáromi ipari parkba

Még kampánytéma is lett az a pletyka, hogy a tataiak karsztvizét a Komáromi Ipari Parkba vezetik. Amint az Északdunántúli Vízmű Zrt.-től megtudtuk, a híreszteléseknek semmiféle valóság­alapja nincs.

Mórocz Károly

Forrás: Fehér János

Tény, hogy nap mint nap hatalmas mennyiségű vizet használ fel a lakosság, az ipari cégek, az agrárium és az intézmények. Mostanában több kérdés is felmerült ehhez kapcsolódva. Ezek közül az egyik legvadabb feltételezés, hogy elapadnak a tatai források, méghozzá azért, mert az onnan termelt karsztvizet egyenesen a Komáromi Ipari Parkba vezetnék. 

Nem igazak a pletykák

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint ebből semmi nem igaz. Egyrészt a jelenlegi álláspontok szerint nem tervezik a tatai források újbóli termelésbe állítását, másrészt a források vízhozamát nagyon sok tényező befolyásolja. Nem árt tudni például, hogy mekkora a két tatabányai vízbánya kapacitása. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az ÉDV Zrt. által üzemeltetett két tatabányai vízbányából jelenleg az átlagos napi kitermelés összesen 40 ezer köbméter. Ez a mennyiség amúgy messze elmarad a hatóság által engedélyezett kitermelhető mennyiségtől.

Innovatív megoldáson dolgoznak

Kérdés persze, hogy a lakossági felhasználáson kívül miért ezekből kerül a kiváló minőségű karsztvíz a Tatabányai, az Oroszlányi és a Tatai Ipari Parkba? A cég tájékoztatása szerint a különböző felhasználói csoportok – lakossági, közületi és ipari – egymástól nem különülnek el földrajzilag, valamint a korábban kiépített vízellátó hálózatok a regionális és a helyi elosztórendszerekben egymásra épülnek, így nem lehet ezeket jelenleg egymástól különválasztani. Hozzátették, hogy dolgoznak olyan innovatív megoldásokon is, amelyek lehetővé teszik majd a vizek többszöri felhasználását is. 

Az is jogos kérdés, hogy a nagy szárazság veszélyezteti-e a vízellátást, illetve a tatai karsztvizek szintjét? Megtudtuk: az ivóvíz-szolgáltatás a rendelkezésre álló kapacitásokat tekintve biztonságos, viszont a csapadék esetleges nagymértékű és huzamosabb ideig tartó hiánya kihathat a karsztvízszintek alakulására. 

Fontosnak tartotta portálunk azt is megtudni, hogy a Komáromi Ipari Parkba a tervek szerint honnan érkezik a víz? A cég válasza szerint a Koppánymonostoron lévő, a Duna partján telepített parti szűrésű kutakból biztosítják a vizet az ott lévő ipari létesítmények számára. A Tata-Komárom távvezeték megépítésével – a tatabányai vízbányákból kiemelt ivóvíz felhasználásával – Komárom lakosságának a vízellátását tudják majd biztosítani, továbbá a távvezeték nagymértékben növelheti a környező települések vízellátásának biztonságát is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában