Táncművészet

2022.05.22. 16:43

Győztesként tért haza az országos fesztiválról a nyergesi gyerektánc egyesület

Az Országos Táncművészeti Fesztiválról egy harmadik helyezéssel, illetve egy, a legjobb csoportnak járó kupával indulhatott haza a nyergesi Diótörő Gyerektánc Egyesület csapata.

Fenyvesi Károly

Forrás: beküldött

Rendre sikeresen szerepel a Diótörő Gyerektánc Egyesület azon az évente ismétlődő Országos Táncművészeti Fesztivál sorozaton, amelyet ebben az esztendőbe 31. alkalommal hirdetett, szervezett, rendez meg a 32 éve alakult Táncpedagógusok Országos Szövetsége. A csoport igyekszik összefogni a magyar amatőr táncos világhoz tartozó pedagógusokat, próbál segíteni a a működési problémák megoldásában, enyhítésében, figyelmet fordít a szakmai fejlesztésre, alkalmanként az érdekvédelemre.

A fesztivál napjainkra országosan ismert, népszerű lett. Immár négy éve a regionális döntőkön bemutatott jó szerepléssel lehet a fináléba jutni. Ebben az esztendőben Miskolcon, Szekszárdon, Makón, illetve az oroszlányi művelődési központon át vezetett az út a fővárosba.

A regionális döntők legjobbjai ebben a hónapban klasszikus balett, karaktertánc, mozdulatművészet, társastánc, modern tánc, modern balett, kortárs tánc, jazz-tánc, illetve hiphop műfajban lépnek színpadra gyermek, junior, ifjúsági és felnőtt kategóriában a legjobbaknak járó kupáért. A korcsoportos nyitányon nagyszerűen szerepeltek a Csontos Mária táncművész, táncpedagógus, koreográfus vezette nyergesújfalui Diótörő Gyerektánc Egyesület tagjai a fővárosi Erzsébetligeti Színházban.

Az utolsó színpadi mű - A diótörő ötlete Ivan Vszevolozsszkijtől, a Cári Színházak egykori főigazgatójától származott. Hoffmann Diótörő és Egérkirály című meséjéből olyan balettet akart színpadra vinni Marius Petipa koreográfussal, amely minden addigit felülmúl, szebbnél szebb jelmezekbe öltözteti a szereplőket. A mese egy olyan változatát adta át munkatársának, amely alaposan átalakult a francia író, id. Alexander Dumas tolla alatt. A kottát Pjotr Iljics Csajkovszkij rögzítette a vonalak közé. Ez volt a híres zeneszerző utolsó balettzenéje és egyben utolsó színpadi műve is.

A Mozdulatművészet duett kategóriában a harmadik helyen végzett a Tavaszi ébredés című, Csontos Mária koreográfiáját bemutató Ruzsics Zahara Zoé és Ughy Ilona Lelle alkotta kettős. A Modern tánc nagycsoport mezőnyében a legjobbnak bizonyult, szintén Csontos Mária koreográfiájával, a Diótörő Gyerektánc Egyesület csapata. Elismerő, nagy taps közepette vehették át a győztesnek járó, szép kupát. Ezen a délutánon a következők léptek sikeresen a színpadra: Deák Boglárka, Eckl Anita, Mayer Zsófi, Kolluti Erika, Dobondi-Reisz Izabella, Ughy Julianna, Ughy Emese, Pehely Lili, Gere-Szabados Emma, Kovács Lídia, Iványi Mira, Lohner Hanna, Kovács Réka és Szabó Virág.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában