Verseny

2022.05.19. 17:42

Fotók: legyőzték a Turul lépcsőit a hős tűzoltók

Csaknem 150 versenyző mérte össze erőnlétét és küzdötte le a 419 lépcsőfokot a nyolcadik tatabányai Turul Lépcsőfutó Bajnokságon május 19-én.

Szász Dalma Kitti

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Kitartás és akaraterő jellemezte a Turul Lépcsőfutó Bajnokságot csütörtökön, amelyet két év kihagyás után rendeztek meg újból. Az indulókat még a meleg nyári nap sem tántorította vissza attól, hogy részt vegyenek a megmérettetésen. A bajnokságon kizárólag egyéniben lehetett indulni, sportfelszerelésben és tűzoltó védőfelszerelésben, négy korcsoportban női és férfi kategóriában. 

Elsőként a teljes védőfelszerelésben acélpalackos légzőkészülékben nevezettek futottak fel a több száz lépcsőfokon, ami komoly fizikai megterhelést jelentett, ugyanis a védőfelszerelés összsúlya megközelíti a harminc kilogrammot. Őket a sportfelszerelésben indulók követték, akik között sokan másodjára vágtak neki az emelkedőnek, csak már védőfelszerelés nélkül. 

–  2013 óta rendezzük meg ezt a bajnokságot, az idei a nyolcadik. Jelenleg 150 versenyző regisztrált, fele-fele arányban. A legjobb idő sportfelszerelésben 2013-ban volt, amikor is 3 perc 31 másodperc alatt teljesítette valaki az emelkedőt. Ám azóta sem döntötte még meg senki ezt a rekordot. Nagyon örülünk annak, hogy sikerült kiterjesztenünk a versenyt a lakosság felé is. A mai futásra az ország több pontjáról is érkeztek. Akadt köztük olyan, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól jött, vagy éppen a rendőrségtől – mondta Benke István Roland tűzoltó százados, a bajnokság szervezője.

A verseny jó hangulatban, balesetmentesen zajlott. Noha óriási megpróbáltatás volt védőfelszerelésben, majd sportruházatban is felfutni a célig, ám többen így is mosolyogva haladtak felfelé még akkor is, amikor látták, hogy a fele még hátra van. A bajtársiasság itt is megmutatkozott, hiszen az utolsó métereken egymást buzdítva segítették, kísérték fel társaikat a versenyzők. Minden induló a célállomásnál frissítőt kapott. 

A helyszínen a mentőszolgálat munkatársaitól megtudtuk, hogy kora délutánig egyik versenyzőnek sem volt szüksége plusz oxigénre, vagy elsősegélynyújtásra. 

Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hozzátette, hogy a dobogósok oklevéllel és trófeával gazdagodtak. 

Kihívásként tekintett a bajnokságra - A környei származású Markót András a helyszínen elmondta, hogy mivel hamarosan betölti a hetvenet ezért ő az 50 feletti kategóriában indul a versenyen. Mint mondta, három évvel ezelőtt is részt vett ezen a kihíváson, akkor második helyezett lett. – A legutóbbi alkalommal, – még a pandémia előtt– emlékszem szakadt az eső, most azonban ragyogó napsütéses időnk van, mindkettőnek megvan a maga előnye és persze a hátránya is egyaránt – emlékezett vissza az előző lépcsőfutó bajnokságra a nyugdíjas. Hozzátette: fiaival sokszor futnak, így nem idegen számára ez a sportág. Többször körbefutotta már a Balatont is. A szépkorútól többek között azt is megtudtuk, hogy ha a helyzet úgy kívánja, akkor akár az elemekkel is felveszi a harcot, és így vág neki egy-egy maratonnak. – Erre a bajnokságra különösképpen nem készültem fel, csak egy kihívásnak tekintem. Egyébként heti több alkalommal futok vagy túrázok, ami alkalmanként 15 kilométert jelent – részletezte Markót András, aki a tegnapi versenyen ötödik helyezett lett. 

Címkék#turul

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában