Növényvédelem

2022.05.14. 16:54

Fontos injekciókat kapott Tata famatuzsáleme, a nagy platán

Növényvédelmi kezelésként injekciózták be a nagy platánt az Öreg-tó partján. Az eljárás során lukakat fúrtak a fa törzsébe, így juttatták be a növényvédő szert.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Tata város

Közösségi oldalán számolt be a város arról, hogy Tata famatuzsáleme, az Öreg-tó partján álló nagy platán növényvédelmi kezelésként kapott fontos injekciókat. Mint írják, a beavatkozást a a kecskeméti Növényvédő és Kártevőirtó Kft. végezte az önkormányzat megbízásából.

Ahogy fogalmaznak, 1930-ban hazánkban már alkalmazták ezt a módszert. Most ismét egyre népszerűbb, mivel használatával óvják a környezetet és egyben hatékony is. A platánt a víz közelsége és a környezetében található élőlények miatt nem lehet permetezéssel védeni, ezért juttatják be a fa szöveteibe injektálással a növényvédő szereket, melyek feljutnak a levelekhez, a kártevők pedig onnan magukba szívják. 

Cigány Zoltán, a Növényvédő és Kártevőirtó Kft. ügyvezetője és növényorvosa elmondta, hogy először 3 milliméteres lyukakat fúrtak 4-5 centiméter mélyen a fa törzsébe, majd ezeken keresztül pisztoly segítségével túlnyomással juttatják be a fába a növényvédő szert. Ezt a beavatkozást a tapasztalatok szerint 2-3 évente kell elvégezni. 

Hozzáteszik, hogy a munka végén a fán keletkezett sebeket fa sebkezelővel zárták le. Csicsai Frigyes városi főkertész elmondta, hogy az idős fák ápolása, fenntartása komoly feladatot ad, hiszen egészen másként kell bánni ezekkel a növényekkel, mint fiatalabb társaikkal. Az idős fák már nehezebben regenerálódnak, a hasadások keletkezése illetve a száraz ágak eltávolítása után a sebfelületeik lassabban gyógyulnak és korhadások is tapasztalhatóak, ezért az odú és üregkezelésük nagyon fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában