Gasztronómia

2022.05.09. 14:00

Felfedezte Komárom spanyolos arcát az ország gasztrokibice, Sági Szilárd (videó)

A jövőben a Duna-parti város vendéglőiben bukkan majd fel újra meg újra az ismert híresség, Sági Szilárd.

Kemma.hu

Forrás: Instagram/Sági Szilárd

Sági Szilárd neve olyan népszerű tévéműsorokból csenghet ismerősen, mint a Gerilla grill, vagy a Hal a tortán. A gasztrokibic a jövőben Komárom állandó vendége lesz, és a helyi vendéglőkben is felbukkan majd. Szilárd elmondása szerint a gasztronómia nála gyermekkori szerelem. 

Szüleim nagyon sokat dolgoztak, így az otthoni munkát a bátyám és én végeztük. A bátyám, előjogát élvezve a kert ásását választotta, rám pedig így az a feladat hárult, hogy én készítsem az ételt.

– emlékezett vissza.

Hosszú, tekervényes utakat megjárva végül Spanyolországba került, ahol utcazenész lett, végül mikor rájött hogy így nem fogja megtanulni a nyelvet, elszegődött egy helyi vendéglőbe mosogatónak. Itt aztán szépen, lassan megtanulta a spanyol konyha titkait is. Mikor végzett a mosogatással, beállt a konyhán segíteni, így négy év alatt mosogatófiúból üzletvezető lett. Ekkor jött a nagy dilemma: hazajönni, vagy maradni.

Az albérletbe, ahol laktam, elkezdtem függönyöket nézegetni és rádöbbentem arra, hogy ha én ide függönyöket veszek meg bútorokat, akkor én ide kötöm majd az életemet. Végül úgy döntöttem, hogy hazajövök. Így is történt, és aztán körülbelül húsz éven át vendéglátóztam.

– folytatta életútjának bemutatását a gasztrokibic.

Sági Szilárd 2
Forrás: Instagram/Sági Szilárd

Szilárd vendéglőjébe több tévés munkatárs gyakran megfordult, és felfigyeltek rá, hogy amellett hogy kiválóan készíti el az ételeket, jó kommunikációs készségekkel és kifinomult humorral is rendelkezik. Hogy végül mikor és hogyan került mégis a kamerák elé, arról így mesélt:

Egy napon az egyikőjük, sok nyaggatás után azt mondta: nem igaz Szilárd, hogy nem vagy hajlandó nekem a tévében főzni. Ekkor én erre azt mondtam. Tudod mit? Neked és a négyes-hatos villamoson is szívesen készítek egy lecsót, ha kell. Ekkor a fejéhez csapott és így kiáltott fel: ez lesz a műsor!

Így született meg a Gerilla grill, majd a Hal a tortán című műsor, ahol már mint gasztrokibic mutatkozott be a közönségnek. A gasztrokibic kifejezés egyébként Szilárd saját ötletéből származik. Története, hogy pontosan a Hal a tortán című műsorhoz kerestek egy szárséfet, számra azonban idegen és visszás volt ez a jelző és nem szerette volna ha így ismerik meg. 

Mikor megkérdezték tőlem, hogy mit jelent az a kifejezés hogy gasztrokibic, a válaszom a következő volt: mikor minden ember otthon a kényelmes foteléből azt nézi hogy főzés közben mit bénáznak a sztárok, a gaszrokibic azt mondja el, hogy mit hogyan kellene helyesen csinálni. Ekkor ők azt mondták hogy jó, akkor mi nem sztárséfet keresünk, hanem gasztrokibicet.

– magyarázta Szilárd mosolyogva, aki azt is elmondta, hogy gyakorlatilag mindenevő és amire még büszkébb, hogy gyermekei is. Nagy kedvence a káposzta és a bab, ami pedig legtávolabb áll tőle, meglepő módon a csirke. 

Komárom nem volt ismeretlen számára, mivel hosszú idő óta folynak beszélgetések, tárgyalások, egyeztetések arról, hogy miként lehetne a város gasztronómiáját egy kicsit feljebb hozni és ismertebbé tenni. Szereti a várost. Ahogy ő fogalmazott, számára kissé Spanyolországra hajaz az itteni hangulat: Budapesthez képest sokkal nyugodtabb ahol sétálgatnak az utcán az emberek és nem rohannak. Elmondása szerint az itteni gasztronómia egyébként egyáltalán nem rossz, ő egy kicsit a kreativitás irányába szeretné elvinni az irányt. 

Szeretném nyomatékosítani, hogy a főzés, az soha nem szabad hogy nyűg legyen. Talán erre a mondatra a háziasszonyok összeráncolják homlokukat, de higgyék el, lehet a hétköznapokban is vidáman és jókedvűen főzni, ami az étel ízén is meg fog érződni. 

– hangsúlyozta. 
A cél az lenne tehát, hogy Komárom felkerüljön a gasztrotérképre, hogy bárhol, ahol elhangzik a város neve, azt mondják majd az ottaniak is hogy igen, oda érdemes elmenni. Hogy milyen ételek, finomságok, fogások készülnek majd, az egyelőre titok maradt. Sági Szilárd azonban annyit elárult, hogy az idei év főként még az egyeztetésekről és előkészítésekről szól majd, a jövő évben azonban már egy olyan dologra készül, amire az egész ország felkapja majd a fejét. 

Sági Szilárd komáromi videója itt tekinthető meg!

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában