Borverseny

2022.05.05. 15:50

Bormustra a Gottwaldban: hobbiborászok és nagy pincészetek mintáit kóstolták

A Neszmélyi Borvidéki Borversenynek, amely korábban megyei verseny elnevezéssel „futott”, hagyományosan a tatai Gottwald Hotel adott otthont.

Petrik József

Forrás: Beküldött

A festői környezetben fekvő szálloda nagytermében csütörtökön gyülekeztek a borászok, kereskedők és sommelier-ék, a borbírálatra. Az ítészeket a Neszmélyi Borvidék Hegyközsége titkára, Jánosi Csilla és a hegyközségi választmány tagja, Emmer Szabolcs, mint főszervezők, köszöntötték.

Az idén több mint 150 minta vetélkedett a minél jobb minősítésért. Köztük 18 rozé és 19 vörös bor. Emmer Szabolcs megjegyezte, hogy az elmúlt évekhez képest, a rozéborok száma csökkent. A minták többsége a 2021-es évjáratot képviselte, és nedűk mintegy 80 százaléka, úgynevezett reduktív bor volt. A legidősebb minta egy 2013-as fehérbor volt. A zsűri négy bizottságban kezdte meg a munkát. A tájékoztatót követően az úgynevezett belövő borral vette kezdetét a borviadal, amelyet például a neves neszmélyi borász, Kamocsay Ákos erős ezüstérmesnek titulálta...

– A „megyei fináléba” a tatai, neszmélyi és ászári körzeti versenyek arany- és ezüstérmesei kerültek – emelte ki Szabolcs. – A mostani megmérettetésen csaknem negyven borász „alkotásai” vetélkednek. Rendkívül széles a nevezési skála, a hobbi borászoktól a nagy pincészetekig képviseltetik magukat a rendezvényen. Amit még érdemes megjegyezni, hogy nem a borászok versenyeznek, hanem a borok... Bevallom, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy a tavalyi szeszélyes időjárás milyen borokat eredményezett. A verseny eredményhirdetése szombaton lesz.

További részleteket a 24 Óra május 6-i számában olvashatnak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában