Múltidéző

2022.04.07. 20:00

Volt már Tata világhírű: a magyar Newmarket titkait őrzi a Sport utcai villa (fotók)

Nieselberger Róbert, a Szent György villa tulajdonosa Tata azon méltatlanul elfeledett aranykorát őrzi gyűjteményével, amely a lovassportban Európa csúcsára emelte a várost.

Krupánszki Máté

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Krupánszki Máté

– Ha szerencsés szeretnél lenni, akkor ezt a korlátot érdemes megérinteni, mert ezt egykor a világ legjobb zsokéi és leggazdagabb bárói fogták – fogadott a tatai Szent György villában Nieselberger Róbert, még jobban felcsigázva az érdeklődésem. Tata történelmének azon méltatlanul elfeledett aranykorszakát őrzi ámulatba ejtő gyűjteményével és tudásával a lovastörténeti villamúzeumban, amelyet mindenkinek ismernie kellene. Gondoltad volna, hogy a világon először Tatán debütált lóversenyen a startgép, vagy hogy a városhoz több, sokkal sikeresebb ló is köthető, mint a mindenki által ismert Kincsem? Apropó Kincsem: a híres versenyló gazdája, Blaskovich Ernő is tartott ám Tatán lovakat!

Minden szem Tatára szegeződött

1885 és 1920 között Tata az európai lovassport fellegvára volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában 15 idomító intézetből 10 Tatán működött. A villa magán- és nyilvános idomító intézetként játszott fontos szerepet.  A Baji út 1. sarki telkét összekötve a Sport út 29-cel egy versenyistálló-rendszer alakult ki és működött itt.

Pezsgő élet a városban

Nem véletlenül nevezték akkoriban a várost a magyar Newmarketnek. Még a világ akkori, 5. leggazdagabb emberének is volt itt versenyistállója. Ha a jelenben szeretnénk hasonlatot keresni, akkor ezt úgy kell elképzelni, mintha a Formula 1 csapatai és versenyzői most minden hétvégén Tatán versengenének a Magyar Nagydíjon. Többezres tömegek látogattak csak a lovak és a versenyek miatt Tatára, így nem is csoda, hogy akkoriban több tucat cukrászda üzemelt itt. De ne rohanjunk előre, vissza a villába, ahol igazi ereklyéket nem csak láthat, de meg is tapinthat, kézbe is vehet az ember.

Méltón őrzi a dicső múltat

Róbert dédnagyapja, Nieselberger István 1947-től élt a villában, így maradt családi kézben az épület, amely a hosszú évtizedek alatt szinte mit sem változott. Ezt a régi fotókkal összevetett mostani felvételek is igazolják.

Forrás: Beküldött

Nagy élmény azokon az eredeti lépcsőfokokon járni, ahol a kor leghíresebb emberei is tették azt nap mint nap. Persze, ez nem történhetne most meg Róbert értékmegőrző munkája nélkül, ahogy bámulatos gyűjtő és kutatómunkája nélkül sem láthatná egyben Tata egyik legdicsőbb korát senki.

Így fest napjainkban a tatai Szent György villa, amely az elmúlt évtizedek során szinte mit sem változott.
Forrás: Beküldött

– Igazándiból ez a gyűjtés adta magát. Az idomító intézethez hozzátartozik ez a gyűjtemény, ezért is kezdtem el vele foglalkozni. 10 éve gyűjtöm ezeket az ereklyéket. 

A kutatómunkámra nagyon jó hatással volt a Covid. Ez az időszak ment rá a digitális könyvtárak kutatására.

Jelenleg ez egy 700 oldalas gyűjtőmunkát jelent, de ez egy soha véget nem érő történet – mondja Róbert.

Elképesztő számok

A villa tulajdonosa hozzáteszi, hogy ez a 35 év valahogy nyomtalanul tűnt el Tatán. A cél, hogy a tataiak megismerjék a lovas aranykort. Itt élt és versenyzett a világ leghíresebb zsokéja, az amerikai Fred Taral, aki  2450 Derby-győzelemmel büszkélkedhet. De nem csak ő és az idehozott angol zsokék tudtak űrbéli teljesítményt nyújtani. Tataiként Janek Géza 1450 győzelmet tudhat magáénak. A lovakból is akadt világhírű Tatán. Bár mindenki csak Kincsemet ismeri, de Andal, Mcdonald, Tokio és Aspirant is ért el elképesztő sikereket. Ezeket számos emlék őrzi a villában.

A legkülönlegesebb ereklyék

Az alagsorban sétálva a múzeum kincsei között az ember szeme ide-oda cikázik. A falon korabeli fotók, versenykengyelek, ritka lovas szerszámok. Nyergeket, billogokat is meg lehet tekinteni. Az udvaron hintók sorakoznak, amelyeket sikerült olyan állapotban megőrizni, hogy akár napjainkban is ki lehetne őket próbálni. De van több különlegesség is, amelyek közel állnak Róbert szívéhez.

– A személyes kedvencek például a jegyek, amelyek azokra a versenyekre szóltak, amelyeken Tatai Derby-t nyerő ló szerepelt. Ide sorolnám a tréner saját távcsövét, pipáját is. 

Itt rengeteg világklasszis tréner volt, mindegyiktől van valami kis relikvia vagy fotó. A Hitch családtól kapott kép számomra azért kincs, mert hűen bemutatja, hogy valójában milyen élet volt itt 

– részletezi Róbert, akinek a lelkesedése hamar átragad, így még jobban bele tudja magát élni az ember. Fred Taral dohánydobozát és a Henry Milnéhez fűződő billogokat jómagam is kézbe vettem.

Nagy cél az iskolákkal

Az időutazásra invitáló tárlatot kis csoportokban bárki megtekintheti, de előregisztráció szükséges. A villa értékőrző tulajdonosának nagy célja, hogy a tataiak jobban megismerhessék városuk történelmét. Róbertnek az iskolákkal is nagy terve van.

Nieselberger Róbert nagy gonddal őrzi és kutatja Tata elfeledett aranykorszakát, amely a lovassporthoz kötődik.
Forrás: Beküldött

− Nagyon szeretném az iskolák részére ezt az ismeretterjesztő részt majd biztosítani. Úgy felvenni az intézményekkel a kapcsolatot, hogy akik a történelem iránt érdeklődnek, ezt a kis űrt pótolni tudják. Azt gondolom, így a fiatalok is képben lesznek Tata múltjával. Ez a sporttörténelem örök, ezt nem lehet elvenni Tatától – zárta gondolatait a jövőre nézve Nieselberger Róbert.

Világhírű trénerek és zsokék Tatán - Hutschenreiter Károly (tréner), James Styles (tréner), Alfred Beeson (tréner), Fred Taral (zsoké), Tom Busby (zsoké), Janek Géza (tatai születésű zsoké), Gulyás Mihály (zsoké), Bonta Ferencz (zsoké), Henry Milne (tréner), Heat Robert (tréner), George Hitch (tréner).


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában