Lázár Ervin Program

2022.04.02. 15:00

Vendégül látják a szakmát: 2000 kulturális szakember, pedagógus érkezik a Csillagerődbe

A Nemzeti Művelődési Intézet a következő hetekben pedagógusoknak, kulturális szakembereknek mutatja be a kiállítóhelyet. Az ország minden pontjáról érkeznek az egyedülállóintézménybe.

K. D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

A programról sajtótájékoztatót tartott Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője és dr. Juhász Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója. Az eseményen Vizeli Csaba elmondta, impozáns és különleges helyszínnel gazdagodott nem csupán Komárom, hanem a térség is a Csillagerőddel. Úgy fogalmazott:

Kezdettől fogva szerettük volna, hogy megismerjék azok a szakemberek ezt a létesítményt, akiknek köszönhetően reményeink szerint rengeteg fiatal érkezik majd ide hozzánk az ország minden részéről.

Dr. Juhász Erika hangsúlyozta, nem csupán a hazai, hanem a határon túli közművelődési intézményekkel is tartják a kapcsolatot. A Nemzeti Művelődési Intézet a Lázár Ervin Program keretében 80 millió forintos támogatás biztosításával tudja megvalósítani a Kulturális Csillagerőd Programot. A projekt a Csillagerőd egyedi kiállítóhelyének még szélesebb szakmai körökben való megismertetését tudja segíteni.

Az oktatók közül a történelem, művészettörténet, rajz, magyar tantárgyak oktatóit, a közművelődés területén dolgozókat, valamint a kulturális célú civil szervezetek munkatársait, tagjait, önkénteseit ismertetik meg a páratlan gyűjteménnyel és a komáromi erődrendszerrel, hogy ezt követően a szakemberek a gyerekek és felnőttek csoportjait elhozzák Komáromba.

A Liget Projekt keretében tavaly októberben nyílt meg a komáromi Csillagerőd korhű állapotban, a Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteményének több száz darabját is bemutatva. Az 1980-as évektől nemzetközi téren megnövekedett az érdeklődés az egykori, több mint százéves másolatgyűjtemények iránt.

Ezeknek a hatására a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményének helyreállítására is számos terv született, a múlt évre mintegy 300 gipszmásolatot restauráltak. Az archaikus görög művészettől a 16. századig a szobrászat legismertebb darabjainak gipszöntvényei láthatók egy helyszínen, ami így kiválóan alkalmas a történelem és a művészettörténeti ismeretek bővítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában