Felújítás

2022.04.06. 07:00

Rá sem lehet ismerni az Esztergomi Bazilika előtti felhajtóra, de megvan az oka

Jól halad és egyre látványosabb az Esztergomi Bazilikához vezető rámpa teljes körű műszaki és kertészeti felújítása: az egyik oldalon munkagépekkel már felbontották a kockaköves járdát, ezen kívül elvégezték a fák gallyait, sőt a parkolónál található szegélyt és a lámpatesteket is kiszedték a földből.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Mint arról néhány héttel ezelőtt beszámoltunk, a képviselő-testület még az előző esztendő végén határozott úgy, hogy pályázatot nyújt be a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Turisztikailag frekventált térségek integrált termék-és szolgáltatás fejlesztése című konstrukciójára. Pozitívan bírálták el a Szent István tér turisztikai célú fejlesztése és Tourinform Pont létesítése az esztergomi Várhegyen című pályázatot, így a városvezetés bruttó mintegy 307,2 millió forint támogatást nyert el.

A projekt azóta el is kezdődött, az aszfaltos rámpa két oldalán található füves területen is zajlik a munka. Az önkormányzat közölte, hogy magas esztétikai értékkel rendelkező cserjék és évelő növények kerülnek majd a helyszínre. A szakemberek több facsemetét és virágot is elültettek már, továbbá gondoskodnak a beteg, életveszélyes fák kivágásáról.

Jól halad a rámpa felújítása
Forrás: Walczer Patrik / 24 Óra

A zöldfelület fejlesztése persze nem merül ki ennyiben, hiszen öntözőrendszert is építenek, illetve korszerűsítik az elektromos hálózatot is. Utóbbi kapcsán a parkoló lámpáit is lekapcsolták, sőt az egyik oldalon már el is távolították a kandelábereket.

A nagy kockakövekkel burkolt felületek az elmúlt évek során elhasználódtak, egyes helyeken megsüllyedtek, illetve kikopott az elemek közül a töltőanyag. A felújítás jegyében a teljes burkolati rétegrenddel együtt építik majd be újra a köveket. A projekt keretében továbbá egy Tourinform pont is létesül a várhegyen.

Teljes körű külső és belső felújítás Az Esztergomi Bazilika teljes körű külső és belső felújítása 2019-ben kezdődött el, a munkálatokra több mint 13 milliárd forintot fordítanak. A főszékesegyház a második világháborúban jelentős sérüléseket szenvedett és bár a kommunizmus évei alatt voltak kisebb felújítások, ekkora volumenű kivitelezésre korábban nem nyílt lehetőség. A szakemberek többek között már felújították a bejárati oszlopcsarnokot és homlokzatot, elkészült a bazilika tetején található kereszt, melybe tavaly októberben helyezték el az új időkapszulát, a kupolán jelenleg is dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában