Felújítás

2022.03.19. 10:33

Zöldebb rámpa az esztergomi bazilikához: már bontják a kockaköveket

A közelmúltban elkezdődött a bazilikához vezető rámpa teljes körű műszaki és kertészeti felújítása – erősítette meg az információkat a városvezetés.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A helyi képviselő-testület még 2020. december 7-i határozatában döntött arról, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) „Turisztikailag frekventált térségek integrált termék-és szolgáltatás fejlesztése” című konstrukciójára. A „Szent István tér turisztikai célú fejlesztése és Tourinform Pont létesítése az esztergomi Várhegyen” című pályázatra bruttó mintegy 307,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat.

Ültetés és elektromos hálózat korszerűsítése

Megtudtuk, hogy a bazilikához vezető rámpa két oldalán a jelenlegi füves területre magas esztétikai értékkel rendelkező, fény és melegkedvelő cserjék, évelő növények kerülnek majd. A zöldfelületet érintő fejlesztések terén az öntözőrendszer kiépítése, a közvilágítási lámpatestek felújítása és az
elektromos hálózat korszerűsítése jelentik a főbb tevékenységeket.

Kényelmesebb séták

A nagy kockakövekkel burkolt felületen helyenként megsüllyedtek az elemek és kikopott a fugázás, ezért a járókelők számára kissé kényelmetlenné vált a közlekedés. A felújítás jegyében az északi és déli sétányokon felszedik, majd a teljes burkolati rétegrenddel együtt újra beépítik a köveket. Ezen
kívül felmérik és szükség esetén megmetszik a fák lombkoronáit, eltávolítják a vezérágakat, kezelik a faodvakat, a metszési sebeket és a töréseket is. A beteg, illetve balesetveszélyes példányokat pedig kivágják.

Nemzeti színek - Az önkormányzat közölte, hogy amcserjefajok kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy főként örökzöld növényeket ültessenek a rámpa két oldalára, így a téli időszakban is megőrizhetik a folyamatos díszítőértéküket. A színösszeállítás tekintetében meghatározó volt a Nemzeti Lobogó, vagyis a piros (bíbor), a fehér és a zöld színek megjelenítése. Továbbá tájékoztatásuk szerint a bíbor szín alkalmazását a hely nagysága, a vallás, a hit és az épület pompája is ihlette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában