Kétéltűek

2022.04.19. 10:10

Hová tűntek a békák Tatáról? - Megdöbbentő adatot közöltek a szakemberek

Az idei békamentési szezon végeztével megdöbbentő adatot közöltek a szakemberek. Tatán a mentett egyedek számában drasztikus csökkenés mutatkozik.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

A Szász Völgy Természetvédelmi Egyesület közösségi oldalán számolt be arról, hogy végéhez ért a 2022-es békamentés Tardoson, Tatán és  Bakonyszombathelyen. Mint írták, Tarjánban idén a mentés elmaradt, mert a szaporodóhely porzott.

Az idei mentési időszak több érdekességgel is szolgált a békamentők számára. Jóval kevesebb volt a mentett egyedek száma, mint az elmúlt években. Tardoson 3495 mentett állatot regisztráltak, míg Tatán igazán sokkoló adat jött ki. Itt mindösszesen 62 béka került a gyűjtővödrökbe. Hangsúlyozzák, hogy 2018-ban még 1500 egyedet vittek át a szaporodóhelyre Tatán. A visszaesés egy tendencia. A drasztikus csökkenésnek számos oka van a szakemberek szerint. Ide sorolható a szúnyogirtás, erős forgalomnövekedés a Fekete úton és a tóparti sétányon, lakótelepek bővülése, aszály, enyhe tél amely a vermelést nehezíti.

Az egyesület köszönetét fejezte ki minden terelést építő, bontó, ellenőrző és szedő embernek a munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában