Kellemest a hasznossal

2022.03.24. 09:27

Szemétszedő túra a Vértesben: ebédet kapnak a résztvevők, akiket Badár Sándor hív harcba

A tatabányai Síkvölgyi Lovardától indulva jót tenni és kirándulni március 26-án, szombaton 9 és 12 óra között lehet. Badár Sándor videóban mondja el, miért fontos az ügy.

Kemma.hu

Forrás: Aktív Magyarország/ Facebook

A Vérteserdő Zrt. a Komárom-Esztergom Megyei Vadászkamarával és a Síkvölgyi Lovardával közösen szervezi meg most szombaton, március 26-án délelőtt első szemétszedő túráját, amelyhez kesztyűket, zsákokat biztosítanak. A szemétszedés résztvevőit ráadásul a jól végzett munka után vendégül látják egy egytálételre is. Az étkezés megszervezése miatt az eseményre regisztrálni kell a [email protected] e-mail címen március 24., csütörtök délig.

A Vérteserdő Zrt. az eseménnyel az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) tavaszi nagytakarítási akciójához csatlakozik. A „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akciót március 21-én az Erdők Nemzetközi Napján indítják, és egészen április 22-ig, a Föld napjáig tart majd. Hogy miért fontos ez az ügy, arról Badár Sándor humorista két videóban is beszél.

A kezdeményezéshez idén 17 állami erdészet, 6 nemzeti parki igazgatóság, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), számos önkormányzat és civil szervezet csatlakozott. A cél kettős: a szervezők egyrészt szeretnék szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánják megismertetni a nagyközönséggel.

Március 21. az Erdők Nemzetközi Napja - Az erdőké, melyek éltetik a bolygónkat, és ahol az utóbbi két évben a járvány miatt sokan a szabadidejük nagy részét töltötték. A járvány hatása, hogy ennyien fedezték fel újra a természetet, de ezzel együtt egyre több hulladék is jelent meg ott. Ezért a közös kertünk kitakarítására 2021 után újra megszervezik a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet” akciót. A kampány által közvetített szemléletformálás legfontosabb üzenete, hogy semmilyen hulladéknak nincsen helye az erdőkben.

A 2022-es Tavaszi nagytakarítás egyik újdonsága, hogy idén már a támogató szervezetek vezetett túrákat is indítanak, amelyeken szemétgyűjtésre is buzdítják a túrázókat. Az erdők megtisztítását 2022-ben 50 ezer szemeteszsákkal támogatja az ITM.

A Tavaszi nagytakarításra olyan mozgalomként tekintenek a szervezők, amelynek célja, hogy pár év múlva okafogyottá váljon, a természetet ne kelljen megtisztítani. A szemétszedés valójában tüneti kezelés, a legfontosabb cél a megelőzés, hogy ne kerüljön hulladék az erdőkbe. Ezért a szemétgyűjtő akciók mellett ugyanennyire fontos cél a szemléletformálás is, és az önkéntesek bevonása, hiszen a közös kertünk csak együtt tartható tisztán.

Az akció április 22-én, a Föld napján zárul. A kampányhoz két videó is készült Badár Sándor és Badár Tamás főszereplésével, melyek az alábbi linkekre kattintva tekinthetőek meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában