Forradalom és szabadságharc

2022.03.11. 19:59

Megyei megemlékezések: kerékpáros túra indul, fesztivált szerveznek, iskolások adnak műsort

Megyeszerte megünneplik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját az elkövetkezendő napokban. A programok közül válogattunk, a teljesség igénye nélkül.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Bábolnán már elhelyezték az emlékezés koszorúit

Már pénteken több helyszínen megemlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharcról. Bábolnán délelőtt a Bábolnai Csata Emlékművénél koszorúzott az önkormányzat. A Hősi kapunál az óvodások tartottak ünnepi műsort. Délután is folytatódott az események sora, ezúttal a szabadidőközpontban. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő Kossuth Lajos egy írásából idézett, majd arról beszélt, nagy volt a tét 1848-ban, sors, és történelemformáló napokat éltek, a nemzet ügye mellett bátran kiálltak.

– Arany János, Széchenyi István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc különböző habitusa, karaktere, és összefogásra való képessége azt üzeni nekünk hogy van egy közös ügy, ami mentén lehet előre látni, egy magyar nemzet jövőjét látni. Ez a forradalom mára is szóló üzenete – mondta.

Később a bábolnai általános iskola nyolcadik osztályos tanulói adták elő Szabadság, szerelem című előadásukat, felkészítőjük Veresné Szkocsek Mária volt. Ezek után az emlékezők a régi temetőbe vonultak, ahol szintén koszorúkat helyeztek el. 

Ácson kerékpáros emléktúra indul

Kedden 9 óra 30 perctől dr. Szentirmai István polgármester mond beszédet a Kossuth-szobornál. Közreműködik az Őrzők együttes és Szűcs Erika növendékei. 10 óra 30 perckor a Kossuth-szobortól kerékpáros emléktúra indul a Bakancsos klub vezetésével.

Ácsteszéren a Táncsics Mihály-szobránál koszorúznak

Kedden 9 órakor a Táncsics Mihály Kultúrház és Könyvtárban kezdődik az ünnepség. Köszöntőt mond Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, majd Stancsics Erzsébet költő, a Táncsics család leszármazottja. A műsor után a Táncsics Mihály-szobránál koszorúznak. 

Bajóton a gyerekek adnak műsort

A községi megemlékezést kedden 10 órától tartják a művelődési házban helyi óvodások és iskolások, illetve a Harmónia Kamarakórus közreműködésével. 

Bana koszorúkkal emlékezik

Vasárnap 15 órakor a szoborparkban kezdődnek az események. A köszöntő után a banai iskola tanulói adnak műsort. Az esemény a koszorúk elhelyezésével zárul. 

Dorogon gimnazisták lépnek fel

Kedden 10 órakor a Petőfi téren kezdődik a megemlékezés. Ünnepi műsort ad a dorogi Zsigmondy-gimnázium 11. b osztálya. 

Esztergomban emlékmenet indul

Kedden 9 órakor kezdődik a városi ünnepség a volt megyeháza dísztermében. A műsor és a beszédek után átadják a menetzászlókat, emlékmenet indul a szentgyörgy­mezei ’48-as honvédtemetőbe, ahol koszorúznak. 

Gyermely az Összetartozás terén találkozik

Kedden 16 órakor az Összetartozás terén mond beszédet Zelenák Márk képviselő. Ezt a koszorúzás követi, majd az iskolások műsora. 

Kisbéren fáklyás felvonulás lesz

Hétfőn 18 órakor kezdődik a koszorúzás a Petőfi-szobornál. Ezt követően fáklyás felvonulás indul a Wass Albert Művelődési Központig. A WAMK színháztermében az ünnepi beszédet Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő mondja, ünnepi műsort adnak az iskolások. 

Komárom Nagy Kokárda Napokkal készül

A városban már a hétvégén megkezdődnek az ünnepi programok. A Monostori erődben szombattól keddig tartanak a Nagy Kokárda Napok, ahol sok program, koncert várja a közönséget, fellép a Kormorán együttes is. A város szervezésében a Kopjafás emlékparkban kedden 10 óra 30 perckor kezdődik a koszorúzás. Beszédet mond Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő. 

Mocsán a népdalkör is közreműködik

Kedden 15 órától Udvardi Marianna polgármester mond beszédet a művelődési házban. Közreműködnek az Arany János Általános Iskola tanulói és a Mocsai Népdalkör. A megemlékezés a Kossuth-emléktábla koszorúzásával zárul. 

Nagyigmándon vándorszínházi előadás lesz

A Vértanúk terén kedden 10 órakor kezd a megemlékezés a Nagyigmándi Lovaskör huszárbandériumának felvonulásával. Ezt követően Balla Mária szaval, majd Hajduné Farkas Erika polgármester mond beszédet. Később az általános iskola tanulói adnak műsort, majd az Árgyélus Néptáncegyüttes előadása következik. 12 órától a Magos Művelődési Házban a Szent Mihály Szekere Vándorszínház előadását láthatják az érdeklődők. 

Nyergesújfalun fúvósokkal ünnepelnek

Patka Heléna színművész és a helyi zeneiskola fúvószenekara is várja az érdeklődőket az ünnepségre, amely kedden 10 órakor kezdődik a Pro Patria emlékműnél. 

Forrás: K. D. / 24 Óra

Oroszlányban kiállítás nyílik

Kedden 16 órakor kezdődik a megemlékezés a Kossuth-szobornál, ahol Lazók Zoltán polgármester mond beszédet, közreműködik Horváth Sándor. 17 óra 30 perctől kiállítás nyílik a művelődési központban Képes kaleidoszkóp címmel. A programokat Kutenics Kinga, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei igazgatóságának módszertani referense nyitja meg. 18 órakor a színházteremben Csík János és a Mezzo zenekar lép fel. 

Tata több pontján fejet hajtanak

Kedden 9 órától ünnepi felvonulás kezdődik, melynek keretében meglátogatják Manszbarth Antal katolikus pap, a forradalom mártírja emléktábláját, ahol áldást mond Kovács Csaba Albert plébános. Ezt követően Hamary Dániel orvos, honvéd tüzérhadnagy emléktáblájához mennek, végül az 1848-as emlékoszlopnál állnak meg, ahol beszédet mond Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József polgármester. 

Tatabányán lovasok is közreműködnek

Kedden 15 órára várják az emlékezőket a Bánhidai Szoborparkba. Ünnepi beszédet mond Szücsné Posztovics Ilona polgármester és Bencsik János ország­gyűlési képviselő. Az ünnepségen közreműködnek: Tatabánya Város Fúvószenekara, a Nagyigmándi Lovaskör és a Forgórózsa Népművészeti Központ. 

Táton térzenével indul a program

Hétfőn 10 óra 30 perckor a Hősök terén kezdődnek a programok. Az ünnepi műsor előtt térzene várja az érdeklődőket, a műsorban Balogh Attila előadóművész, a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar és a Táti Férfikórus működik közre. Beszédet mond Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke. 
Észak-Komáromban is emlékeznek - Vasárnap 11 órától a város óvodásai és iskolásai közös versmondással emlékeznek a Petőfi-szobornál, ahová minden csatlakozni vágyót várnak. Szintén ezen a napon 16 órakor a nemzeti ünnephez kapcsolódóan az Egressy Béni Művelődési Központban családi matinét láthatnak az érdeklődők a Kuttyomfitty Társulat jóvoltából, szereplők: Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás. Az előadás az 5 és 10 év közötti gyerekeknek segít megismerni a forradalom és szabadságharc történéseit. Kedden 16 óra 30 perckor kezdődik a koszorúzás a Jókai-szobornál. Köszöntőt mond Petheő Attila, a Csemadok területi választmányának elnöke. Ünnepi szónok: Petneházy Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa. 17 órakor koszorúzás lesz a Klapka-szobornál, a beszédet Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke mondja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában