Díjazták a legjobbakat

2022.03.18. 20:13

Komoly klímaprojektet zártak le a Piarista Rendházban

A tatai önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően nagy lépéseket tett a régióban a környezettudatosság népszerűsítése terén. Elfogadták az új klímastratégiát is.

Kemma.hu

Forrás: (Facebook/tatavaros)

Fotó: Domokos Attila

Március 17-én a Piarista Rendház dísztermében rendezték meg a „Helyi klímastratégia átdolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Tata térségében” elnevezésű projekt záróeseményét. Az rendezvényen a projekt keretében meghirdetett pályázatok legeredményesebb résztvevőit is jutalmazták.

A tatai önkormányzat 2019-benegy sikeres pályázat nyomán kapott  közel 20 millió forintnyi vissza nem térítendő forrást. A projekt keretében vállalták, hogy a térségben élők számára helyi programsorozatot szerveznek a klímatudatosság erősítése érdekében, valamint a helyi klímastratégia elkészítésével és elfogadásával felelősséget vállalnak a térségi klímaváltozás elleni küzdelmeiben. 
A program átfogó célja az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázat-megelőzés és kezelés előmozdítása, a környezetvédelem és az erőforrás-felhasználás hatékonyságának növelése, valamint az energia- és klímatudatosság elterjesztése volt.

(Forrás: Tata város Facebook oldala)

Mint ahogy az önkormányzat azt Facebook bejegyzésében  leírja,  a sikeres klímavédelem alapfeltétele, hogy pontos információkkal rendelkezzünk a helyi üvegházhatású gáz kibocsátásról, a helyben várható klímaváltozási hatások jellegéről és mértékéről, valamint a település lehetőségeiről, beleértve mind a pénzügyi teherbíró képességet, mind pedig az itt élők motivációját. Ennek szellemében készült el a városi klímastratégia, mely megtalálható a tudatostata.hu oldalon. A weblap elkészítése során az egyeztetési szakaszban a tataiak véleményeit, észrevételeit és javaslatait is várták.

Komoly eredményeket sikerült felmutatni

Rigó Balázs alpolgármester a projektzáró eseményen többek közt arról beszélt, hogy  hosszú munkán vannak túl és sikerült komoly eredményeket felmutatni. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban három klímaplatform-ülésen vitatták meg a klímastratégiát, melyet tavaly év végén a város képviselő−testülete el is fogadott. A szemléletformálás jegyében megannyi programot rendeztek, klíma workshopokat tartottak a civileknek, az önkormányzat munkatársainak és a pedagógusoknak. Egy pályázatot is meghirdettek, amelyen az alkotás folyamatán keresztül szólították meg a gyermekeket és a felnőtteket egészen óvodás kortól. 
A klímatudatosság megjelent a helyi nagyrendezvényeken, a Tatai és a Körzeti Televízióban, a Városkapu újságban, illetve online felületeken folyamatosan megjelentettük a projekttel kapcsolatos aktuális információkat.

  
Természetesen a projekt lezárultával a munka nem ér véget, mint ahogyan azt megelőzően is sokat tett a város a klímavédelem és környezettudatosság területén.
− emelte ki az alpolgármester. 

A helyi klímaprojekt keretében kiírt  pályázatok nagyon népszerűek voltak, hiszem csak a rajzpályázatra több, mint 600 pályamű érkezett be, a következő tematikákban:

  • Rajzpályázat: Globális felmelegedés, klímavédelem
  • Logó és fotópályázat: A klímaváltozás mérséklése, környezeti fenntarthatóság
  • Térségi diáknapok: Általános és középiskolások  klímaváltozásról, klímavédelemről, fenntarthatóságról, tudás és információk szintje, illetve azok alkalmazása. 
    A Piarista Rendházban elismerésben részesültek mindazok, akik a kiírt pályázatokon a legjobb eredményekkel szerepeltek. A díjazottak alkotásait a helyszínen meg is tekinthették a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában