Gyűjtés

2022.03.18. 07:00

Ismét bebizonyosodott: a tataiak szíve a helyén van, ha az állatokról van szó

Több tíz kilogramm száraztáp, rengeteg alultasakos eledel, és macskaalom is került az Országos Állatvédőrség Alapítvány gyűjtőkosarába szombaton, az adományokkal a Tatai Civil Állatvédő Egyesületet lehetett támogatni. Az akciónak a tatai áruház adott otthont.

W. Zs.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Sokan támogatták a kisállatokat

Sok tatai család élt a lehetőséggel és hétvégén egy-két konzervet is pakolt a bevásárlókosarakba az élelmiszerek mellé. Az eledelekkel és a felelős állattartáshoz elengedhetetlen kellékekkel a tatai kisállatokat támogatták, legalábbis azokat, amelyeket a Tatai Civil Állatvédő Egyesület tagjai gondoznak. A gyűjtést a tatai Tesco bejáratához szervezték, és az adományozónak hűtőmágnessel és matricával mondtak köszönetet az ajándékokért cserébe. 

Saját otthonaikba is befogadják az állatokat

A szervezet nemrégiben alakult, és stabil alapot ad az állatok iránt érzett felelősség és a feltétel nélküli szeretet. Az egyesület jelenleg telephely nélkül működik, de tagjai vállalták azt a nemes feladatot, hogy saját otthonukat megosztják a védencekkel, vagyis ideiglenesen befogadják őket és gondjukat viselik. Egészen addig, amíg valaki a végleges otthont kínálja a négylábúaknak.

"Segítek, és mentek ha kell!"

Az egyesület egyik oszlopos tagja Birinyi Laura, aki gyermekkora óta elkötelezett híve az állatvédelemnek. Vigyázott már őzre, gondoskodott madárról, és róka is megfordult már gyógyító kezei között. Mottója azóta mit sem változott: "Segítek, és mentek ha kell!". Igaz, nem tegnap történt az első eset, hogy állatra vigyázott. A Vértesszőlősön élő fiatal mégis úgy emlékszik vissza az évekkel ezelőtt történtekre, mintha csak tegnap történt volna. 

Papírdobozból otthonba

Előzetes tárgyalásokat folytatott Nagy Évával és Sághi Zoltánnal, a Tatai Civil Állatvédő Egyesület alapítóival, akiktől fontos, sorsdöntő üzenetet kapott. Megkérdezték tőle, vállalná-e hat kiscica elhelyezését. Pillanatok alatt igen mondott, mert hát nem csak szíve, hanem kertje is hatalmas. Így történt, hogy az anyacica és néhány napos kölykei még aznap ideiglenes otthonba kerültek a Tatabánya és Környe közötti út mellé kidobott papírdobozból. Laura mára 14 cicát nevel, de volt ez sokkal több is. Azt mondja, egy hónapja 23 négylábú dorombolt nála otthon. Talán nem véletlen, hogy az alapítványon belül úgy hívják: "Cicaangyal".

– Az anyacica akkora stresszt kapott, hogy elapadt a teje, így kölykeinek tejpótló tápszert kellett biztosítani. A kölykök macskanáthában szenvedtek, bolhásak és férgesek voltak. Közülük van, amelyik a mai napig speciális gyógyszerkészítményen él.

Sikersztorik - A legtöbb esetben sikerül gazdát találni az elveszett kisállatoknak. Birinyi Laura hangsúlyozta, minden esetben az első lépés az állatorvoshoz vezet. Alapos vizsgálat után és szükség esetén kezelés jár, majd ivartalanítási kötelezettséggel örökbe fogadhatókká válnak a kisállatok. Az alapítvány gyűjtést is szervez. Legközelebb május 14-én, a vértesszőlősi gyorsétterem parkolójában lehet támogatni az egyesület tevékenységét és védenceit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában