Bátorság és rutin

2022.03.06. 07:00

Elképesztő fotón az esztergomi bazilikát meghódító alpinista

A bazilika felújítása újabb és újabb bravúrokkal nyűgözi le a szakértőket és laikusokat. Ezúttal egy ember magasban kirajzolódó sziluettje okozott meglepetést.

Kemma.hu

Forrás: Hock Anikó/ Facebook Esztergom csoport

A Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház vagy ahogyan többen ismerik, az esztergomi bazilika felújítása a 2018-as tervezést követően 2019-ben kezdődött el és előreláthatólag 2025-re fejeződhet be. Az épület Magyarország legnagyobb katolikus temploma. Fejlesztése és állagmegóvása akkor vált halaszthatatlanná, amikor a kupola stukkódíszítésének egyes részei elkezdtek leválni, potyogni.

A munkálatok komoly kihívást jelentenek a szakemberek számára is, mivel a templom kupolája egyedi és monumentális méretű, de a hatalmas oltárkép és a teljes újjáépítés előtt álló nagy orgona felújítása is fejtörést okoz. A kivitelezők korábban is éltek szokatlan megoldásokkal, például akkor, amikor az épületet – azért, hogy a liturgikus életet és a turizmust ne kelljen évekre kizárni – nem a földről állványozták fel, hanem egy komplex, 26 méter fesztávú hídszerkezettel oldották meg 80 tonnányi acél és alumíniumot megtartását a magasban.

Kihívást jelent a kupola külsejének, főként a keresztnek a felújítása is. Az eddigi kovácsoltvas bordázatra egy új, acéllemezekből álló háló kerül megerősítésnek. A keresztet pedig a helyén újítják fel, és ott is aranyozzák. Ehhez kapcsolódóan a 100 méter magasságban található keresztbe új időkapszula került, felváltva a 176 éve oda helyezettet.

Mint arról korábban beszámoltunk, február 15-én a felújítás „meglepetéssel” szolgált: a bazilika kupola dobjában gránátot találtak. Az esethez riasztott tűzszerészek sikeresen kiemelték és elszállították a robbanótestek, amelyből rejthet még továbbiakat az épület, ezért a munkálatokat azóta fokozott óvatossággal folytatják.

Március 4-én újabb attrakció nyűgözte le az esztergomiakat: a bazilika kupoláján ugyanis a hóesésben feltűnt egy emberalak, aki lentről nézve halált megvető bátorsággal, odafentről bizonyosan „csupán” egy ipari alpinista szakértelméről tanúbizonyságot téve mászta meg a domború tetőzetet.

A kupola bravúrokban és meghökkentő megoldásokban bővelkedő teljes külső és belső felújítása 2023 végére fejeződhet be. A munkálatok sorában pedig következik a két harangtorony felújítása, a 6,5 méter széles és 13 méter magas vászonra készült oltárkép restaurálása és az ország legjelentősebb orgonájának újjáépítése is.

Forrás: Hock Anikó / beküldött

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában