felújítás

2021.10.07. 15:49

176 éve nem történt ilyesmi az esztergomi bazilika kupolájával

Új időkapszulát helyeztek el az esztergomi bazilika 100 méter magasságban található keresztjében a kupola megújítása során.

Kemma.hu/MTI

Esztergom, 2020. oktber 6. A feljts alatt ll esztergomi Nagyboldogasszony- s Szent Adalbert-fszkesegyhz felllvnyozott keresztje 2020. oktber 6-n. Az esztergomi bazilika teljes feljtsa ngy v alatt valsul meg, a 13 millird forintos beruhzs a tervek szerint 2023-ra kszl el. MTI/Kovcs Attila

Fotó: Kovács Attila

Török Csaba, az Esztergom-Vári Főszékesegyházi Plébánia kormányzója, a Főszékesegyházi Kincstár igazgatója elmondta, a kapszula tartalmazza az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjainak névtárát, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékérmeit, a járványra emlékeztetve egy szájmaszkot és Erdő Péter bíboros emlékiratát. A légmentesen lezárt üveghengerben elhelyezték továbbá az eredeti, 176 évvel ezelőtt elhelyezett kapszulában talált és megsérült irat kézzel készült másolatát. Mint arról beszámoltunk, az esztergomi bazilika időkapszula tartalmát aztán április 15-én mutatták meg a nagyközönségnek.

Most az üveghengert egy rozsdamentes burokba zárták, amelyet sodronnyal biztosítottak és ellátták Erdő Péter bíboros viaszpecsétjével.

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az ország legnagyobb templomában a második világháború után „rohammunkában” csak a legszükségesebb javításokat végezték el, most 13 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy többéves munkával teljeskörűen felújítsák az esztergomi bazilikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában