Két Komárom

2022.03.15. 20:04

Egyként emlékezett Klapka két városa március 15-én

1848-49 öröksége ott él a komáromiak szívében. Észak- és Dél-Komárom együtt emlékezik.

Kemma.hu

Komáromban délelőtt kezdődött meg az 1848/49–es megemlékezés az Igmándi erőd melletti domboldalon. Korpás Éva népdalénekes vezetésével közösen énekelték el a Himnuszt, majd Habodász István színművész tolmácsolta Petőfi szavait a Nemzeti dal soraival.
Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta: napjaink eseményei kísértetiesen hasonlítanak az akkori történésekhez. 

A márciusi ifjak nem valami ellen, hanem valamiért küzdöttek...

− emelte ki az országgyűlési képviselő.

A rendezvény kulturális részében felemelő koreográfiát mutatott be a Garabonciás néptáncegyüttes, megható dalokat énekelt és játszott Korpás Éva és zenekara, majd  Gál László Latinovits-díjas versmondó Nagy T. Dávid gitárkíséretében adta elő Tompa Mihály: A gólyához című versét. 
Oláh Kálmán Pro Urbe díjas magyar−történelem szakos tanár, az ünnepi műsor moderátora, rövid történelmi összefoglalójában kiemelte:

A magyar népet el lehetett tiporni számtalanszor. De ha szabadsága és létbiztonsága veszélyben volt, mindig egyként fogott össze és lépett fel az elnyomással szemben.

A rendezvény végén Dél- és Észak-Komárom vezetősége, polgári és egyházi szervezetei, valamint magánszemélyek helyezték el a kopjafák tövében az emlékezés koszorúit. 

A Monostori erődben a négynapos hétvégén a kokárdanapokat tartották, amelyen színes programokkal várták az érdeklődőket.

Az ünnepi megemlékezése délután Észak-Komáromban a Jókai szobornál, majd a Klapka téren folytatódott. A két városvezető, Keszegh Béla és dr. Molnár Attila közösen koszorúzott a felvidéki Komáromban.

A Garabonciás Együttessel emlékezett Komárom
Forrás: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában