Átadják

2022.03.08. 08:18

A Magyar Közút kezelésébe kerül a Nyergesújfalu és Tát közötti bicikliút

Az önkormányzati képviselők úgy döntöttek, hogy a település és a Tát közötti külterületi, a 10-es főúttal párhuzamos kerékpárút városra jutó közútkezelői feladatait átadják.

F. K.

Forrás: Shutterstock

A nyergesiek a szomszédokkal tizenöt évvel ezelőtt sikeres közös pályázatot adtak be a beruházásra. A 4,3 kilométeres szakaszra elnyert 184,8 millió forinthoz a táti önkormányzat 10,2 millió, a nyergesi 6,4 millió forintot tett hozzá. A nyergesújfalui szakaszon most a helyi önkormányzat végzi a közútkezelői feladatokat. 

Érdeklődésünkre Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy a főutak lakott területen kívüli szakasza melletti kerékpárutak kezelői feladatait az önkormányzatok átadhatják a társaságnak. Ez jogszabályi előírás, így a megkeresést követően a Magyar Közút átveszi a kerékpárút jelzett szakaszának kezelését.

Március végén kezdődik az átadás-átvételi eljárás, jegyzőkönyvben rögzítik, hogy tavasszal pontosan milyen dátummal adja át a feladatokat az önkormányzat a zrt.-nek. A változásnak nincs önkormányzati költségvonzata. A kerékpárutak üzemeltetése nyáron alapvetően az útközeli területek növényzetének gondozási feladatait jelenti, illetve szükség esetén javítják a burkolatot, átfestik az útburkolati jeleket. Télen a kerékpárút forgalmi jellegétől függően dolgoznak majd a zrt. munkatársai a bicikliút síkosság-mentesítésén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában