Segítségnyújtás

2022.03.28. 14:00

800 milliós adomány érkezik hetente Tatabányára az ukrán menekültek megsegítésére (Fotók)

Az amerikai Global Empowerment Mission (GEM) tatabányai központi raktárában hétfőn megtudtuk, hogy a következő három hónapban heti több mint 800 millió forintot érő adományt szállítanak ide. Ezzel majd Ukrajnát és az ukrajnai menekülteket támogatják.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Egy 2500 négyzetméteres tatabányai raktárban tartottak tájékoztatót arról, hogy a tervek szerint 6 hónapon át mi mindennek segítenek Ukrajnának illetve a háború sújtotta országból menekülőknek.

A Jóisten akarta így

Michael Capponi, a GEM alapítója és elnöke elmondta, hogy a szervezet több mint 20 éve nyújt azonnali segítséget a globális katasztrófák és civil vészhelyzetek helyszínein világszerte. A jelenlegi akcióhoz Magyarországot és Lengyelországot választotta európai központjává. – A Jóisten akarta így – válaszolta a Kemma.hu kérdésére, hogy miért éppen Tatabánya. Hozzátette, egy Miamiban élő barátja javasolta, és úgy gondolták, elhelyezkedése alapján tökéletes központ lesz megyénk székhelye. A következő két hét során a tervek szerint 75 kamion érkezik Varsóba, ezek rakományának 35-40 százalékát szállítják Tatabányára.

– Innen a különböző magyarországi szervezetek, segítő csoportok és egyházak igényei alapján hozzájuk és a magyar-ukrán, a szlovák-ukrán határra, valamint Odesszába indul útnak a sok-sok adomány – folytatta. – A következő három hónapban európai szinten 85 millió dollár értékben érkezik a menekülteknek a többi között tartós élelmiszer, takaró, víz, gyógyszer és pénzadomány, ennek több mint a harmada Magyarországra.

5 ezer raklapnyi adomány

Horváth Ábel, a logisztikai segítséget nyújtó multinacionális Fulfilment Hub USA tulajdonosa arról szólt, hogy több száz céggel állnak kapcsolatban. A GEM-mel két éve dolgoznak együtt, két hete újították fel a tatabányai raktárat. Régiós szinten Magyarországban, Ukrajnában és Lengyelországban csaknem 8400 négyzetméteren több mint 5 ezer raklapnyi adománynak tudnak helyet biztosítani, ami azt jelenti, hogy legalább 200 kamion indulhat útnak Ukrajnába hetente.

Felszólalt Gwen Madiba, a Global Black Coalition (Nemzetközi Fekete Koalíció) társalapítója is. – Most elsősorban azoknak az afrikai diákoknak segítünk, akik Ukrajnában tanultak eddig. Van egy mondás, miszerint ha messzire akarsz jutni, menjünk együtt. Ennek szellemében tesszük a dolgunkat, tisztelve a diákok bátorságát, erejét és alázatát.

Ha szeretne csatlakozni a GEM kezdeményezéséhez, vagy esetleg szeretne többet tudni a szervezet tevékenységéről, ezeket az ITT teheti meg.

További részleteket a 24 Óra március 29-i számában olvashatnak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában