Japán fengzhengek

2022.02.21. 18:54

Oroszlányban kiderült: a papírsárkány nem csak hobbi, de hadászati célt is szolgált

Ha valaki eddig nem tudta, mi a japán papírsárkányok eredete, a színes oroszlányi kiállításon erre is fény derül.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Az idei év második kiállítása bátran nevezhető különlegesnek, hiszen ezúttal a Japán Alapítvány jóvoltából japán papírsárkányok és pörgettyűk töltötték meg a Kölcsey-központ kiállítótermét. Körtvélyfáy Zoltán közművelődési szakember nyitotta meg a március 4-ig látogatható kiállítást. 

A bevezető messzire vitt térben és időben: a kiállított tárgyak eredetéről, történetéről szólt. Mint elhangzott, a papírsárkány ma is használatos kínai nevét (fengzheng, azaz „széllel zengő”) a Tang korban kapta. Ebben az időszakban a sárkányokat elsősorban hadászati célokra használták, segítségével tudták felmérni például a seregek közti távolságot. 

A kiváló minőségű japán papírból valamint bambuszból készült sárkányok változatos típusainak meghonosodásával, a papírröptetés közkedvelt kikapcsolódási formát öltött. Jelenleg Japánban többféle papírsárkányfajtát tartanak számon, mint bárhol másutt. Napjainkban a legtöbb papírsárkánnyal a fesztiválok alkalmával találkozhatunk, mivel a magasba repített sárkány a jószerencse szimbóluma.

A kiállításon látható 23 sárkány zöme rizspapírból készült, de 30 pörgettyűt is bemutattak a tárlaton. Ezek javarészt juharból vagy somfából készültek. Jelenleg közel ezer féle pörgettyű létezik Japánban. A megnyitó után a bokodi származású Szente Cintia japanológus tartott vetített képes élménybeszámolót a Japánban eltöltött időszakáról.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában