Voks

2024.06.09. 06:00

Választás 2024 percről percre: minden második szavazópolgár ikszelt már

Komárom-Esztergom vármegyében összesen több mint 243 ezren voksolhatnak június 9-én a helyi, nemzetiségi, vármegyei önkormányzati, valamint Európa-parlamenti választásokon. Élő hírfolyamunkban beszámolunk a legfontosabb információkról, a megyei, országos és rendkívüli eseményekről, és természetesen a napközben érkező részvételi adatokról is hírt adunk.

Kemma.hu

Kövesd velünk a választás alakulását hírportálunkon és Facebook-oldalunkon! Az urnazárás után is érdemes lesz követni minket, reakciókkal, friss adatokkal szolgálunk majd. Ha a nap folyamán valami érdekeset, meglepőt vagy épp különöset tapasztalsz, oszd meg velünk a [email protected] mailcímen, a tárgyba beírva, hogy voks2024!

Összegyűjtöttük, hogy a június 9-i választáson kik kerülhetnek be a Komárom-Esztergom vármegyei közgyűlésbe. A vármegyei pártlista szereplői között szoci veteránokat is találtunk, és egy különös DK-helyzetre is felfigyeltünk. A kormánypárt eközben a vidék hangját is hallatná. A Fidesz-KDNP listáját a jelenlegi elnök, Popovics György vezeti.
Megkezdődtek a választások
Fotó: F. P. / Forrás: 24 Óra

A legfontosabb tudnivalók: 

  • Reggel 6 és 19 óra között tartanak nyitva a szavazókörök
  • Komárom-Esztergom vármegyében a valasztas.hu adatai szerint 294 szavazókörben voksolhatunk, 76 településen
  • A 15 fős vármegyei közgyűlésbe 6 (párt)szervezet állított listát
  • Urnazárás után a polgármester-választások szavazólapjait számolják össze majd először a szavazatszámláló bizottságok, tudtuk meg a vármegyei jegyzőtől, dr. Veres Zoltántól.
  • További részletek a választásról:

19:00 Óriási a szórás: íme a leglustább és a legszorgosabb települések

Dübörög a választás, szó szerint. Óriási a szavazókedv... már ahol. Íme az 5 leglustábban és legszorgosabban voksoló Komárom-Esztergom vármegyei település. 

18.55 Dorogi első szavazó: tiszteljük elődeinket, menjünk el szavazni!

Véghajrájához érkezett az önkormányzati és európai parlamenti választás, a voksolási kedv továbbra sem hagyott alább. Bár Dorogon az országos átlaghoz képest elmaradnak a részvételi adatok, azért 17 óráig így is több ezren felkeresték a szavazóköröket.

Köztük volt a 18 éves Eperjesi Bence is, aki most először szavazhatott. A fiatal lapunknak elárulta, az előző generációk miatti tiszteletünk jeléül is el kell menni szavazni.

18.45 András bácsi otthon szavazott

Pálinkás Andráshoz Sárberekből, a Pólya György Általános Iskolából mert a mozgó urna, amit András bácsi annyira várt, hogy még a kertjébe sem ment ki vasárnap. Mint mondta, hosszú évek óta mindig szavaz, mert úgy gondolja, ez állampolgári kötelessége. Az idén házhoz ment hozzá az urna, mivel egészségi állapota miatt nem tudta a szavazóhelyiségben leadni a voksát.

18.10 A szavazók majd' fele voksolt már Komárom-Esztergomban

A szavazók közel a fele ment el szavazni 17 óráig Komárom-Esztergom vármegyben: a 244 ezer 237 szavazónak 48,28 százaléka, vagyis 117 ezer 910 fő voksolt délután ötig. A 2019-es részvételi arány pedig már minden városban megdőlt.

Meglepő, de Kisbér átvette a vezetést 55,8 százalékkal, a második helyen továbbra is Bábolna áll 55,15 százalékkal. Tatának sem kell szégyenkeznie, ugyanis 54,61 százalékkal még mindig felfért a dobogóra. A következő város Nyergesújfalu 48,88 százalékkal. Közben Lábatlan, Esztergom és Komárom szinte fej-fej mellett halad 47 százalék feletti részvétellel.

Tatabányán is sokan mennek az utolsó órákban szavazni: már 45,62 százalékon áll a részvétel, és várhatóan urnazárásra eléri az 50 százalékot. Oroszlány is összeszedte magát: 15 és 17 óra között a szavazók 7 százaléka adta le a voksát, így már 42,48 százalékos a részvétel. Igaz, így sem sikerült megelőznie Ácsot, ahol urnazárás előtt 2 órával már 45,54 százalékos volt a részvétel. Viszont Dorog visszacsúszott az utolsó előtti helyre a 43,91 százalékos részeredményével.

17:55 Ötven százalék felett a részvétel

17 órára átlépte az 50 százalékot a részvételi arány az önkormányzati és EP-választáson. Komárom-Esztergom még épp 50 százalék alatt van, 48,28 százalékos részvétellel. Számszerűen ez országos szinten 3 millió 991 ezer 444 ikszet jelent, szűkebb hazánkban pedig 117 ezer 910-et.

17:40 A politikusok már elmentek szavazni. És te?

Mindenki szavazásra buzdít a választások hajrájában, hiszen rengeteg múlik a végeredményen.

17:20 Hatvan százalék is lehet a részvétel Tatán

Tatán kiemelkedően magas a részvételi arány. 2019-ben összesen a szavazók 47 százaléka ment el voksolni, idén azonban már 15 órakor már a szavazók több mint 45 százaléka járult az urnákhoz.

16:46 Erős Gábor: szavazzunk a Fidesz-KDNP jelöltjeire!

Esztergom térségének országgyűlési képviselője a választás napján is aktív. Legutóbbi videójában arra biztatta a térségben élőket, hogy menjenek el minél többen szavazni, és szavazzanak a vármegyei és az európai parlamenti listán is a Fidesz-KDNP jelöltjeire.

16:41 Folytatódhat a megkezdett munka

Órákon belül kiderül, Hernádi Ádámnak újra bizalmat szavaznak-e az esztergomiak. A város regnáló polgármestere feleségével közösen ment el vasárnap szavazni. Közösségi oldalán a következőket írta: „Mi már megtettük. Önökre is számítunk! FOLYTASSUK!”

Forrás: Fotó: Facebook/Hernádi Ádám

16:37 Sztojka Attila is szavazott

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos is leadta voksát vasárnap – osztotta meg Facebook-oldalán.

16:33 Erős Gábor is leadta a szavazatát

Erős Gábor, Esztergom térségének országgyűlési képviselője 9 óra után adta le szavazatát, Esztergomban, Szentgyörgymező városrész lakosaként a Szentgyörgymezői Olvasókörben járult az urna elé. A politikus lapunknak elmondta: sorsdöntő választást tartanak ma, ezért is fontos, hogy minél többen elmenjenek voksolni.

15:50 Nőtt a különbség az országos átlag és Komárom-Esztergom között

A 15 órási részvételi adatok szerint vármegyénkben a választópolgárok 40,13 százaléka adta már le szavazatát. Ezzel kicsit eltávolodtunk az országos átlagtól, amely jelenleg 42,04 százalékon áll. Vagyis lassan az ország – és a vármegye – fele elment már szavazni.

15:25 Kesztölcön is nagy a szavazókedv

Kesztölcön felfokozott hangulatban várta a lakosság a választást, hiszen 6 polgármester mellett 15 képviselőjelöltre lehet leadni a szavazatot. A nagy érdeklődés a számokban is megmutatkozik, hiszen a valasztas.hu adatai szerint 13 óráig a szavazásra jogosultak 32,71 százaléka, azaz 736 fő már leadta voksát az általa szimpatikusnak vélt pártra, illetve jelöltekre.

A Kesztölcön élő Kárpáti Attila is élt szavazati jogával Fotó: W.P. / Forrás:  24 Óra

Ottjártunkkor a 002-es számú szavazókörnél pár percet kellett várni, míg a lakosok eljutottak a szavazólap felvételéig, kisebb sor állt a bejáratnál. A Kesztölcön élő Kárpáti Attila is élt szavazati jogával, aki elmondta: a választás tétje nagy, ezért ahogy korábban, úgy most is az urna elé járult. 

15:21 Jóval nagyobb a szavazókedv, mint 5 éve volt Komárom-Esztergom vármegyében

Féltávnál jár a 2024-es önkormányzati és EP-választás, így újra megnéztük a statisztikákat.

15:10 Öt éve ilyenkor már két órával később volt

Tata továbbra is az élen jár Komárom-Esztergom vármegye városai között a közel 37 százalékos részvétellel a 13 órás adatok alapján. Van, ahol már 40 százalék felett volt a részvétel. Hogy ez milyen sok? Annyira, hogy van ahol már a 2019-es, 15 órási arányokat is meghaladta a voksolók aránya.

14:26 Sokkal nagyobb a szavazókedv a kistelepüléseinken is, mint 2019-ben

A 2019-es választásokhoz képest sokkal többen mentek el leadni voksukat vármegyénk kistelepülésein is. Csatkán lassan a lakók fele már leadta a voksát, de a többi település sem panaszkodhat. Mondjuk a részletes adatokat!

14:00 Kampánycsendet sértett a baloldal? Az éjszaka kinőtt táblák ügye folytatódik

Kifogást nyújtott be Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő az Oroszlányban éjszaka kinőtt választási plakátok miatt a Helyi Választási Bizottsághoz (HVB).

13:41 Továbbra is az országos átlag közelében Komárom-Esztergom

A 13 órási részvételi adatok szerint vármegyénkben a választópolgárok 32,03 százaléka adta már le szavazatát. Ez továbbra is nagyon megközelíti az országos átlagot, amely jelenleg 33,14 százalékon áll.

13:35 Tata az élre tört: 2019-hez képest mérhetően nagyobb a szavazókedv!

Nagyobb szavazókedvnek örvendhet vármegyénk: Tatán már 26 százaléknál tart a részvételi arány, de Bábolnán is már a lakosság negyede leadta szavazatát a kívánt jelöltjére. Mondjuk, milyen változások vannak 2019-hez képest!

13:30 A Bányász legendája nevelt lányát is elkísérte szavazni +videó

Az egyszeres válogatott Szabó György, a tatabányai labdarúgás legendás alakja nevelt lányával, az első szavazó Erikával közösen érkezett a vármegyei könyvtárhoz, majd ment Felsőgallára.

13:13 Mentőt riasztottak a szavazókörbe Tokodaltárón

Egy hölgy lett rosszul.

12:50 Sinkovicz Zoltán: az Egymillió Találkozás Napja is növelhette a szavazókedvet

Sinkovicz Zoltán, Kisbér polgármestere is szavazásra buzdítja az embereket.

12:45 Kicseréltethetem a szavazólapomat?

Igen, ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki. Egy választópolgár rontás miatt szavazólap fajtánként csak egyszer kérhet új szavazólapot. Ha a választópolgár a szavazatát bedobta az urnába, már nem kérhet cserét.

11:55 Dél sincs, de 26 helyen már eldőlt, ki lesz a polgármester

Komárom-Esztergomban már 26 településen eldőlt, hogy ki lesz a település vezetője a következő 5 évben. Települések szerint ABC sorrendben mutatjuk a választás nyerteseit. Az egyik tuti befutót, Szabó Csabát meg is szólaltattuk friss cikkünkben:

11.50 Az országos átlag közelében Komárom-Esztergom

A 11 órási részvételi adatok szerint vármegyénkben a választópolgárok 22,68 százaléka adta már le szavazatát. Ez nem sokkal marad el az országos átlagtól, amely jelenleg 22,89 százalékon áll.

11.30 Nyitott kapuk a kormányablakoknál

A választás napján is igényelhet új személyit, akinek lejárt. Nyitott kapukkal várják a kormányablakok a választókat a hétvégén.

11.20 Bencsik János szavazott és üzent

A Tatai-medence országgyűlési képviselője a tatabányai könyvtárban adta le szavazatát, majd a Kemma.hu-n keresztül üzent a választópolgároknak is. Mint mondta, új lendületet kellene adni Tatabánya fejlődésének, valamint a városüzemeltetésnek.

11.15 A szavazatszámlálók is érzik a nagy szavazókedvet

A tatai Kincseskert Óvodában is arról számoltak be a szavazatszámláló bizottság tagjai, hogy érzik a nagy szavazókedvet, folyamatosan jönnek a voksolók. Egy anyuka a két kisfiával érkezett, a fülkéből kijőve a srácok dobhatták be a borítékot az urnába.

A gyerkőcök dobták urnába a leadott szavazatot a Kincseskert Óvodában
A gyerkőcök dobták urnába a leadott szavazatot a Kincseskert Óvodában
Fotó: Sz.A. / Forrás: Kemma.hu

11.10 Gál Csaba mindenkit a voksolásra buzdít

A FIDESZ-KDNP tatabányai polgármesterjelöltjével szavazata leadásakor találkoztunk, mindenkit a voksolásra buzdít.

10.50 Tatán is nagy a szavazókedv

Tatán, a Vaszary János Általános Iskola szavazóköreiben is érzik a nagyobb szavazókedvet a bizottságok. A szavazatszámlálókhoz folyamatosan érkeznek az emberek, a folyosón is várnak. Az idősebbeket székek is várják, hogy kényelmesen tudják eltölteni az időt, míg rájuk kerül a sor. Ottjártunkkor a város jegyzőjével, a Helyi Választási Iroda vezetőjével, dr. Horváth Józseffel is összefutottunk.

A Jávorka iskolában kialakított két szavazókörben is sorok voltak délelőtt 10 óra után. Az iskola parkolója is megtelt, az Új úton folyamatosan érkeztek a szavazók. 

Folyamatosan érkeznek az emberek, hogy leadják szavazataikat
Folyamatosan érkeznek az emberek, hogy leadják szavazataikat
Fotó: Sz.A. / Forrás: Kemma.hu

10.45 Herczog Ricsi is leadta szavazatát

Herczog Ricsi, a dunaszentmiklósi harmonikás is Tatán voksolt. A Kemma.hu-nak elárulta, azért tartja fontosnak, hogy éljen az ember a szavazati jogával, mert helyben, a saját települése, otthona sorsáról dönthet így, és arról, mit szeretne a jövőben, hogyan alakítaná a saját sorsát is.

Herczog Ricsi harmonikás leadta a Vaszaryban a szavazatát
Herczog Ricsi harmonikás leadta a Vaszaryban a szavazatát
Fotó: Sz.A. / Forrás: Kemma.hu 

10.30 A kistelepülések közül Csém vezet

Komárom-Esztergom vármegye kistelepülésein is nagy a szavazókedv. A 7 órási és a 9 órási részvételi adatok szerint Csém viszi a prímet, de Aka és Csép sincs sokkal elmaradva.

10.20 Továbbra is Bábolna az első

Továbbra is a bábolnai szavazópolgárok a legtettrekészebbek vármegyénkben. A 9 órási részvételi adatok szerint a választópolgárok több mint 12 százaléka adta már le a voksát. Több városunk is 10 százalék felett áll.

10.10 Felzárkózóban Komárom-Esztergom vármegye

A reggel 7 órási részvételi adatok során vármegyénk még hátulról a negyedik volt a sorban, azonban a 9 órási adatok már azt támasztják alá, hogy szűkebb hazánk zárkózóban van és a vármegyék rangsorában a tizenharmadik.

9.45 Furcsa baloldali kampány Oroszlányban

A baloldali OLPK plakátjai megszaporodtak Oroszlányban a választások előtti éjszaka.

9.30 Leadta voksát a polgármesterjelölt

Fél 10 előtt pár perccel Gál Csaba is megérkezett az Óvárosi Általános Iskolába. A Fidesz-KDNP tatabányai polgármesterjelöltje széles mosollyal az arcán dobta be szavazatát az urnába.

Már Gál Csaba is leadta szavazatát
Már Gál Csaba is leadta szavazatát
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

9:27 Kicsit kisebb, mégis nagyobb a szavazókedv Komárom-Esztergomban

Megnéztük az első statisztikákat. Sokkal nagyobb a szavazókedv a 2024-es önkormányzati és EP-választáson, mint a 2019-es voksoláson. Városi és országos infografiák cikkünkben!

8:10 Bábolna a legkorábban ébredő város

A hétórási részvételi adatok szerint a bábolnaiak hajnali pacsirták. A szavazópolgárok 2,53 százaléka voksolt az első órában. Táton pedig inkább ráérősek az emberek, ott járult az urnákhoz eddig arányaiban a legkevesebb ember.

7:30 Még kérhető mozgóurna

Ha valaki személyesen nem tud megjelenni a szavazókörben, kérhet mozgóurnát. Ezt online, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján is lehet kérni. 9-én 12 óráig, ügyfélkapun, személyesen vagy meghatalmazott által az illetékes szavazatszámláló bizottságnál. 

6:45 Bokodon az országgyűlési képviselő volt az első

Czunyiné dr. Bertalan Judit volt az első szavazó Bokodon, mindez egyben azt is jelenti, hogy neki nem csak voksolnia kellett. A szavazatszámláló bizottságok és az elsőként szavazó választópolgárok ugyanis együtt vizsgálják meg, hogy a helyiségben használt urnák, valamint a mozgóurna üresek-e. Ezután a bizottság lezárja az urnákat: a műanyag urna fedelét az alsó részre illeszti és két oldalon plombával lezárja, a papírurnákon a nemzeti színű urnazáró szalagot feszesre húzza, szorosan megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez.

választás 2024 Czunyiné dr. Bertalan Judit
Korán kelnek a bokodiak: nem sokkal a kormánypárti országgyűlési képviselő után újabb szavazók érkeztek meg, hogy leadják a voksukat
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

6:20 Utazás előtt gyors ikszelés

 Meleg Károlyné 6 óra 10 perckor érkezett a Sárberki iskolába szavazni, a 21-es szavazókörbe. Elmondása szerint rendszeres szavazó, azt mondta Budapestre tart férjével, de előtte még megtette voksát. 

6:00 - Elindult a szavazás

Rendben elkezdődött a voksolás Komárom-Esztergom vármegyében. 

5:40 - Készülődnek a bizottságok

A szavazatszámláló bizottságok tagjai már a szavazókörökben serénykedtek nyitás előtt is. Tatán, nem sokkal hat óra előtt a Kincseskert óvoda kapuja is nyitva volt már. Az épület két körnek is helyet ad vasárnap.

választás 2024 Tata
Csendélet Tata egyik szavazókörénél, pár perccel nyitás előtt
Fotó: Sz. A.  / Forrás: Kemma.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában