Farsang

2022.02.15. 08:32

Mohácsi szokások szerint üldözik el a hideget Súron

Hosszú idő után télzavarással indul a 2022-es év a faluban: maszkokkal és kiszebábuk égetésével búcsúztatják a telet Súron. Szluka Zsuzsanna művelődésszervező elmondta, a faluban régi hagyomány a télűzés.

Raffael Veronika

Forrás: Beküldött

Fotó: Szluka Zsuzsanna

– Egészen 2008-ig nyúlnak vissza a téltemető rendezvények, melyeket rendszerint február végén, március elején rendezünk. Legutóbb 2019-ben tartottuk, hiszen a pandémia miatti elővigyázatosság ezt követelte meg. 

Két év kihagyás után végre két különböző alkalommal is összegyűlhetünk a szabadban, és kiszabadulva a falak közül együtt zavarhatjuk el a zord időt. Persze a faluban lakó gyerekek számára nem maradnak el a farsangi rendezvények sem, csak azokat biztonsági okokból szűk csoportokban tartják meg az óvodában és az iskolában.

Megszokott módon persze a művelődési házban tartjuk kicsiknek és nagyoknak a maszkabált, idén még azonban óvatosak szeretnénk maradni. Az egyre barátságosabb idő azonban a kiszézést már lehetővé teszi, így a Rendezvény térre várjuk a lakókat, ahol egy nagy máglyát állítunk – mondta a szervező a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával rendezett eseményekről. 

A telet két programmal is búcsúztatják Súron. Február 18-án 16 órától hagyományos busóálarcot készíthetnek az érdeklődők a közösségi házban, az elkészült maszkokkal pedig február 25-én 16 órától búcsúztatják a hideget. 

– A gyerekek számára – és segítségével – elővarázsoljuk a minél félelmetesebb busókat, melyek a felvonulásnak elengedhetetlenek, emellett hangkeltő eszközöket, így kereplőket és csörgőket készítünk. Sablonokat, kartonpapírt, szőr­mét és gyapjút biztosítunk, az érkezőknek csak ollókat kell hozniuk. 

A nagyok segítségével együtt készíthetik el a gyerekek az eszközöket és a maszkokat, amiket az utána következő héten viszont láthatnak a téltemető felvonuláson. Ide gólyalábasok, tűzzsonglőrök is érkeznek hozzánk, akik a végén látványosan lángra lobbantják a hatalmas máglyát, amin persze a gyerekek kiszebábjait elégetjük

 – részletezte Szluka Zsuzsanna. A szervező szerint a tavaszi időszakot egyebek mellett a nemzeti ünnephez is kötődő kézműves tevékenységekkel kezdik március 15-én. 

Varázsló ünnep A turisztikai látványossággá növő busójárás szervezői a népszokás eredetéről azt írják: a mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. A busók összekötik Magyarországot Európával, hiszen térségünk számos pontján vannak a mohácsi népszokáshoz hasonlatos népszokások. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában