Telepítő tavakban nevelkedtek

2022.02.28. 17:31

50 mázsa ponty költözött ma a Dunába Esztergomnál, de tilos őket kifogni

A halakat tógazdaságból telepítették a folyóba a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének munkatársai.

P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Mintegy 50 mázsa pontyot telepített a Dunába a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) február 28-án. Az esztergomi szénrakodónál történt eseményen azokat a halakat engedték bele a folyóba, amelyeket a különböző telepítő tavakban neveltek eddig. A tógazdaságokból ide, az esztergomi szakaszhoz érkezett pontyok most a mintegy 6 fokos vízben először megkeresik jövőbeni életterüket.

A folyóba engedte a pikkelyeseket a KEMHESZ (Forrás: P. Z. / 24 Óra)

Mint a telepítésnél dolgozó szakemberektől megtudtuk: a halak ilyenkor először árral szemben kezdenek úszni, majd megkeresik azokat a területeket, amelyeknél a folyás a főáramnál lassabb, mint például a Táti-szigeteknél, vagy más öblösebb részeknél. Mint elhangzott, ezt a halak azért teszik mert olyan életteret keresnek a folyóban, ami hasonló ahhoz, ahol addig éltek, vagyis a tógazdasági nyugodt vizekben. A telepítésnél jelen volt Erős Gábor képviselő-jelölt is, aki saját kezűleg tett a Dunába egy méretes pontyot.

Telepítés után tilos a halfogás - A KEMHESZ több telepítés mellett az idei második esztergomi haltelepítését tartotta február 28-án. A Dunába engedett pontyokat több tartálykocsival szállították a teherkompnál lévő rámpához. A telepítés utáni időszakról a horgászoknak tudni kell, hogy ezeket a pontyokat a telepítés utáni egy hétig, a telepítés helyétől föl és lefele számított irányban 500 méterig tilos kifogni. A pontyokra vonatkozó dunai tilalmi idő május hónapban lesz, akkor a 35 centiméternél kisebbeket vissza kell dobni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában