Talált tárgyak

2022.01.13. 06:02

Telefon, szemüveg, esernyő, ütvefúró – ezeket hagytuk ott tavaly a vonatokon

Tavaly mintegy 7500 talált tárgyat adtak le a vasúttársaság részére, amelyből több mint 4000 került vissza a gazdájához.

Szász Dalma Kitti

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A vonatokon és állomásépületekben többnyire telefonokat, pénztárcát, bankkártyát, kistáskákat, hátizsákokat, tornazsákokat, bőröndöt, iratokat, okmányokat, könyveket, ruhaneműt, szemüveget, esernyőt, kulacsot és bizsukat felejtenek az utasok. Az elhagyott tárgyaknak kicsit több mint a fele, körülbelül 55 százaléka került vissza a tulajdonosához. A nagyobb elveszített összegek általában néhány tízezer forint körül mozognak.

Tavaly a legérdekesebb elhagyott tárgyak, amelyeket a vonaton hagytak az utasok: hegedű, gitár, ütvefúró, roller és okosóra voltak. 

Az elveszett tárgyakat általában a szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók, a takarító személyzet vagy az utasok találják meg és adják le a vasútállomásokon. Az átvételi helyük állomásonként változik, általában nagyobb állomások személyes ügyfélszolgálatára kerülnek, ahol a tárgyakat nyilvántartják. 

A tárgyakat általában 90 napig megőrzik a szolgálati helyen, állomáson.

Amennyiben az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak. Abban az esetben, ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott szolgálati hely, állomás kijelölt helyiségében általában 90 napig megőrzik. 

A romlandó élelmiszereket természetesen csak rövid ideig tárolják, ha senki sem keresi, megsemmisítik. A vasúttársaság 2012-ben központosított találttárgy-nyilvántartást vezetett be, amely bármely, hozzáférési joggal rendelkező szolgálati helyről könnyedén elérhető. 2019-től él a talált tárgyak elektronikus módon történő kezelése és nyilvántartása, amelynek köszönhetően valós, azonnali információ adható az elveszett tárgyaik iránt érdeklődő utasok részére, mivel a megtalálás vagy leadás ténye azonnal megjelenik a MÁVDIREKT rendszerében. 

A pénzt jellemzően nem magában, hanem valamilyen egyéb tárggyal együtt adják le a megtalálók. A biztonságos kezelés érdekében az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, amennyiben a pénzösszeget is tartalmazó tárgyért egy-két napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor a pénzt nyilvántartásba veszi a vasúttársaság egy jegyzőkönyv kiállításával. 

Feltételhez kötött - Az elveszett tárgy átvétele feltételhez kötött. Az utasnak a jellemzők megadása mellett egyértelműen be kell tudnia azonosítani. Amennyiben a pénz mellett személyazonosításra alkalmas dokumentum is van a táskában, kabátban, akkor az leegyszerűsíti a beazonosítást. A vonatokon vagy vasútállomásokon elvesztett tárgyakkal kapcsolatban az utasok a MÁVDIREKT telefonszámán érdeklődhetnek. (+36/1/349-4949, Telekom hálózatából: +36/30/499-4999, Tele­nor hálózatából: +36/20/499-4999, Vodafone hálózatából: + 36/70/499-4999).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában