Első értéktárnap

2022.01.23. 21:13

Kulturális örökség lett a tatabányai Jó szerencsét! köszönés

Értéktárnapot szervezett a város a magyar kultúra napjához kapcsolódóan a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban. A programon lajstromba vették az értékeket.

S. G.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan szervezte meg első értéktárnapját Tatabánya. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott programon az értékekhez kapcsolódóan emléklapokat adott át a Tatabányai Értéktár Bizottság. A szervezet felvállalta a település területén azonosított tájegységi értékek adatainak összesítését, gondoskodik a település területén fellelhető nemzeti értékek azonosításáról, az adatokat tartalmazó gyűjtemény létrehozásáról. 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester beszédében a régmúlt és a jelen értékeiről beszélt. Kiemelte: a város elhivatott, hogy az egyediségeket feltárja, megőrizze és továbbadja. 

Az eseményen Lusztig Péter alpolgármester, a bizottság elnöke, valamint Mikolasek Zsófia, a megyei könyvtár igazgatója adta át az okleveleket. Kulturális örökség kategóriában az értéktár része lett a Jó szerencsét! köszönés mellett például a Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola, a 100 film, 100 év, 27 település című kiadvány, a német nemzetiségi hagyományok Alsó- és Felsőgallán, valamint a Szlovák Ház és hagyományok, a Felsőgallai Kálvária Kápolna, a Kónya család. Ipari és műszaki megoldások, épített környezet és turizmus, vendéglátás kategóriában többek között a tatai szénmedence bányatérképei, a tatabányai régi községháza, a Kertvárosi Máltai Játszótér, a közterületi kerámia domborművek a város építésének kezdeti szakaszából, valamint a Gerecse Kapuja Látogatóközpont és környezete. 

Gondoskodnak az adatokat tartalmazó gyűjtemény létrehozásáról is.

Csaknem negyven Tatabányához kapcsolódó épületről, történésről, kiadványról emlékeztek meg az első városi értéktárnapon. Az ünnepséget Lusztig Péter köszöntője zárta. Az alpolgármester gratulált az értékteremtő tatabányaiaknak, és kiemelte: bízik abban, tovább bővül a helyi értéktár. 
A rendezvényen az Árpád Gimnázium tanulói, az Erkel Ferenc Zeneiskola művésztanárai és tehetséges diákjai közreműködtek.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában