Lenyűgöző

2022.01.29. 10:58

Káprázatos fotók: szivárványpalástot öltöttek a felhők a Bakonyalja felett

Ritka légköroptikai jelenségeket kapott lencsevégre Császár felett Deák István. A 17 éves tanuló a lenyűgöző fotóit megosztjuk veletek is.

Kemma.hu

Forrás: Beküldött

Fotó: Deák István

Sokadjára lepi meg szerkesztőségünket fantasztikus fotókkal a 17 éves Deák István. A Kisbéri Táncsics Mihály Gimnázium 11.osztályos tanulója nagyon ritka légköroptikai jelenségeket kapott lencsevégre, amelyek szombat délelőtt jelentek meg Császár felett. A szerencsések napkoszorút és irizáló felhőket figyelhettek meg a település felett.

Ahogy a tanuló írta, a „csoda” a felhőzet felszakadozását követően volt látható körülbelül 1 órán keresztül. A jelenség a napkorong körül megjelenő felhőkön játszódik le, ahol többféle szín találkozik egymással. Szabad szemmel is látható volt. Hozzátette, hogy a középmagas szintű felhők között időnként megfigyelhetővé vált egy magasabban elhelyezkedő felhőréteg. Ezek a felhők, azonban a szivárvány színeit öltötték magukra, emiatt irizáló felhőknek nevezzük őket. Mindemellett napkoszorú is kialakult, mely csodás, színes gyűrű alakokban ragyogott az égbolton.

Irizáló felhő Olyan légköroptikai jelenség, melyet fényelhajlás okoz a közép- és a magas szintű felhőkön. A felhő apró, nagyjából azonos méretű cseppecskékből áll, és az adott szögben ráeső napfényt bontják különböző színekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában