Kis pénz, nagy üzlet

2022.01.11. 10:31

Gazdát cserél minden, ami még használható a tatabányai bolhapiacon

Címkék#bolhapiac

Talán a csípős hideg, az év eleje vagy éppen a koronavírus-járvány miatt nem voltak sokan az év első igazi bolhapiacán Tatabányán. Érdekességek azonban így is voltak.

Várvizi Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

– Te, Bandi, add már ide a tollad, az enyém megint „lefagyott!” – kérte mézeket áruló szomszédját egy húsárukat kínáló férfi, amikor a nála vásárló hölgynek írta a nyugtát. 

Hiába, a fogvacogtató mínuszok nemcsak a látogatószámra, hanem az írószerszámok működésére is hatással voltak, a nyugta mégis megíródott. Az úriember lapunknak elmondta: évek óta kínálja portékáját a csarnokban, mint fogalmazott, leginkább a friss sonka és szalonna fogy mostanság, amit kenyérrel jó enni (e sorok írója sem volt rest, a táskájába került fél kiló bizalomgerjesztő sonka, a reményeket pedig beváltotta). A fentebb említett hölgy kosarába csülök került, mint említette, a bablevesnek elmaradhatatlan kelléke a családban.  Kicsivel arrébb néhány négyzetméteren belül rengeteg esetben megtapasztalhattuk, hogy rohan az idő: megannyi fali- és ébresztőóra kellette magát. 

– Ez szól? – érdeklődött egy fiatalember az árustól, mutatva az egyik vekkerre. 

– Mindjárt meglátja, rakok is bele elemet! – hangzott a válasz. Nos, ha az ébresztőórán múlik, emberünk bizonyára nem fog elkésni a munkahelyéről reggelente… 

Sonkák és kolbászok közt is lehetett válogatni (Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra)

A bolhapiacon nem volt hiány könyvekben sem, könyvmolyként magam is elidőztem a pultnál. A spektrum roppant széles volt: a Sylvia című romantikus regénytől kezdve a különböző novellásköteteken át a Világtörténet albumig számtalan olvasnivaló közül lehetett választani. 

– Itt nem kell már más, ugye, papa? – kérdezte eközben élete párját egy éltesebb hölgy, kezében három nagy szatyorral. Az úr válasza egy határozott „nem” volt, meg is indultak kifelé. 

A tojások sem maradtak ki a kínálatból, akadt, aki két tálcával vitt (Forrás: Novotni Ákos / 24 Óra)

Mi azonban még elidőztünk egy darabot. Láthattunk például megannyi plüssjátékot, műanyag harcosfigurát – bizony, azok a piacozók, akik gyermekükkel együtt érkeztek, még néhány száz (néhány ezer) forintot ott hagyhattak. A kinti részen a ruhákat kínálóknál is volt érdeklődés: noha szellősen el lehetett férni, több meleg pulóver, illetve télikabát is gazdára talált ezen a szombat délelőttön. 
A csípős hidegre pedig a legfőbb bizonyíték az volt, hogy az alkoholtartalmú lélekmelegítők (lásd még pálinka, forralt bor) népszerűsége töretlennek bizonyult. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában