Hirdetés

2024.06.13. 08:00

Újabb 50 milliárd forintra pályázhatnak az innovatív hazai vállalkozások

Idén a tavalyinál 15 milliárd forinttal nagyobb, 50 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a Neumann János Programban kijelölt fókuszterületeket támogató innovációs pályázatát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A gazdaság és a társadalom digitalizációja, a zöld átállás, valamint az egészséges élet megőrzése azok a területek, ahol napjainkban a legégetőbb kihívásokkal szembesülünk, és amelyekben Magyarország leginkább versenyképes tud lenni.

PR cikk

Forrás: NKFIH

A tavalyi hasonló felhívásra a pályázók 3,5-szer több támogatási igényt adtak be, ezért is nőtt számottevően az új pályázat keretösszege. A mostani felhívás szintén a hazai vállalkozásokat és egyetemi, kutatóintézeti partnereiket ösztönzi innovatív megoldások kifejlesztésére elsősorban a már említett három fókuszterületen.  

Az innováció az ország jövőképességének egyik legfontosabb záloga. Az innovatív hazai vállalkozások és az egyetemek, kutatóintézetek együttműködéseitől olyan piacorientált megoldásokat várunk, amelyek segíthetnek a legkülönbözőbb társadalmi vagy gazdasági kihívások leküzdésében

– emelte ki a pályázat meghirdetése kapcsán dr. Szabados Zsuzsa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) vállalati innovációs elnökhelyettese. Példaként említette, hogy az előző felhíváson számos nemzetközi sikerre is esélyes fejlesztés kapott támogatást, köztük gyógyszerkutatást segítő robotikai megoldás, élelmiszerbiztonsági agrárinnováció vagy éppen deepfake-azonosító rendszer.  

A pályázóknak ebben az évben is három kiemelt elvárásnak kell megfelelniük: új, piacképes technológia, termék vagy szolgáltatás kifejlesztése; ezen új fejlesztés sikeres levédése iparjogvédelmi oltalommal, elsősorban szabadalommal; valamint a fejlesztési időszakot követő években a kifejlesztett új termék vagy szolgáltatás értékesítéséből realizált árbevétel.

A kiírás értelmében a digitalizációs témájú innovációs fejlesztésekre 25 milliárd, a zöld átállással és az egészséggel kapcsolatos két másik fókuszterületre pedig 10–10 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási keretösszeg került elkülönítésre. Emellett további 5 milliárd forint juttatható más területek kimagasló színvonalú, nemzetközileg is ígéretes innovatív megoldásainak fejlesztésére. 

A pályázók először szakmai véleményezésre nyújthatják be a projektjavaslataikat az NKFI Hivatalhoz. Erre június 11-től június 17-én délig lesz lehetőség, vagy ha az addig beérkezett támogatási igény nem éri el a 100 milliárd forintot, akkor annak eléréséig, de legkésőbb 2024. június 25-én délig továbbra is lehet kérelmeket benyújtani. 

A beadott pályázatok bírálatában továbbra is a kutatói és az üzleti szféra elismert szakértői, valamint az erre a célra létrehozott fókuszterületi innovációs testületek és az Innovációs Testület vesznek részt. Az értékelési folyamat szigorú szakmai szűrőjén átjutott pályázók ezt követően adhatják majd be támogatási kérelmüket az NKFI Hivatalhoz, várhatóan 2024 őszén. 

A pályázati felhívás elérhető az NKFI Hivatal honlapján: 
https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/kkv-fokuszteruleti-innovacios-program-2024-111-kkv-fokusz 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában