Döntés

2022.01.08. 07:07

Első fokon 57 millió: szabálytalanul rúgott ki embereket a tatabányai polgármester

A veszélyhelyzet idején bocsátottak el 24 embert a tatabányai városházáról. Tíz közülük perre ment. Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) szerint az első fokú döntés erős üzenet Szücsné Posztovics Ilona polgármesternek és a jegyzőnek is.

Kemma.hu

Szücsné Posztovics Ilona polgármester és Dr. Verhóczki Zita jegyző az egyik közgyűlésen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Ahogy arról egy éve mi is beszámoltunk, a megszorításokra hivatkozva 24 munkatársától vált meg a tatabányai városháza. Ekkor léptették le a Fekete Miklós, szocialista színekben a képviselő-testületbe bejutott alpolgármestert is a pozíciójáról. Szücsné Posztovics Ilona polgármester a veszélyhelyzet adta lehetőségekkel élve egymaga döntött egyébként a megszorításokról, valamint az elbocsátásokról is. A több területet is érintő csomag kapcsán már akkor felmerült, hogy ez az ellenzéki összefogás felbomlásához vezethet, ami végül azóta meg is történt. Előbb Nagy Béla hagyta ott a frakció, aztán nem csak innen, de a Demokratikus Koalícióból is kilépett Hoffer Dávid, majd kihátrált Fekete Miklós is. Vele a csörte odáig fajult, hogy az előválasztáson Tatabányán leszerepelt MSZP-s Gurmai Zita maga kezdeményezett eljárást az MSZP-n belül, ami Fekete kizárásával végződött, mondván, együtt szavazott a fideszesekkel. 

Schmidt Csaba, a helyi Fidesz-frakció vezetője Facebook-posztban számolt be arról, hogy a bíróság első fokon komoly kártérítést ítélt meg 10 kirúgott dolgozónak. Mint írta, az elküldöttek többsége 10-15 éve dolgozott a tatabányaiakért, és megalázó, méltatlan módon küldték el őket. 

Polgármester asszony elküldött többek között egy hatgyermekes édesanyát, egy édesanyát és édesapát, akik egyedül nevelték három-három gyermeküket, és akiknek a munkájára panasz nem lehetett. 

− fogalmazott Schmidt Csaba, hozzátéve, hogy a kirúgott hivatalnokokat egy határozat szerint még az üres állásokra sem lehetett újra felvenni. 

Így, mint írja a frakcióvezető, segítséget ajánlott fel a volt kollégáknak, akik közül a legtöbben el tudtak helyezkedni, bár volt, aki csak a megyehatáron túl. A legbátrabbak, ahogy Schmidt fogalmazott, pedig a bírósághoz fordultak. 

Most első fokon a Győri Bíróság kimondta, hogy az elbocsátások szabálytalanok voltak, és a tíz munkatársnak 8 és 15 havi illetményüknek megfelelő kártérítést ítélt meg. Az ítélet még nem jogerős, de a kártérítésként megítélt összesen 57 millió forint erős üzenet polgármester asszonynak és jegyző asszonynak, 

hogy nem beszélni kellene a szakértelemről és az emberségről, hanem inkább a mindennapokban kellene ezeket gyakorolni − tette hozzá a fideszes politikus, aki szerint a perre ment 10 ember megmutatta, hogy a tatabányai emberekkel nem lehet következmények nélkül így bánni.

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője Facebook-oldalán kommentálta a történteket. Mint fogalmazott, ez egy „szomorú történet, biztató végkifejlettel”, és „a polgármester asszonynak 57 milliós kártérítést kell fizetnie, sajnos a város költségvetéséből”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában