Szálló por

2022.01.26. 17:30

Egészségtelen a levegő minősége Tatabányán: légúti tüneteket, szemirritációt okozhat

A szálló por miatt romlott a levegő minősége az ország több pontján. Négy település veszélyes, nyolc város egészségtelen minősítést kapott.

Kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A szálló por miatt romlott a levegő minősége az ország több pontján. Tatabánya, Ajka, Debrecen, Eger, Hernádszurdok, Nyíregyháza, Salgótarján, és Vác levegőminősége egészségtelen minősítést kapott , míg Miskolcon, Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) január 26-án. Mint írták, további tíz település levegőminősége kifogásolt a levegőhigiénés index alapján.

A szálló por legjelentősebb forrásai a fűtési szezonban a helytelen tüzelési módok. A légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre.

A kisméretű aeroszol-részecskék rövid távon, magas koncentrációban többek között légúti tüneteket, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbítják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban nem várható javulás a levegőminőség alakulásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában