Hit és hagyomány

2022.01.09. 18:11

Az év első búcsújára a templom is megújult Környén (fotók)

Vasárnap rendezték meg Környén az év első búcsúját, az eseményen megáldották a mintegy 21 millió forintból megújult római katolikus templomot is.

Várvizi Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Jeles eseményre gyűlt össze a település apraja és nagyja vasárnap délelőtt a templomban. A hittanos gyerekek műsorát követően Spányi Antal megyéspüspök celebrálta a szentmisét. Kitért rá: tán sokan nem értik, amit mond Jézus, de szívükben, lelkükben gyökeret ver a mag, amit a megváltó hirdet.

Az isteni élet csodákat teremt az emberben. Ilyen csodák például, amiket az afrikai misszionáriusok tesznek, csoda az a lelki derű, amivel ezt teszik 

– hangoztatta a megyéspüspök, hozzátéve: a hívőknek észre kell venniük Istent.

A Környei Római Katolikus Templom felújításának tervei egyébként 2020 őszére készültek el, az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság pedig mintegy 15 millió forint pályázati forrást biztosított a munkálatokhoz. Ehhez jött még 5,2 millió forint önkormányzati pénz, valamint az a több mint 300 ezer forint, amit a helyi német nemzetiségi önkormányzat ajánlott fel: a tavaly őszi bornapok teljes bevételét. A forrásokból elvégezték a templom falazatának külső és belső víztelenítését, visszajavítását, valamint a külső nyílászáróinak felújítását, emellett restaurálták a szószéket is.

A szentmisén köszönetet mondtak a kormányzati és önkormányzati, valamint nemzetiségi önkormányzati támogatásért és Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőnek is. A templom felújításában segédkezőket emléklappal ismerték el, a közreműködő cégeknek és egyéni vállalkozóknak pedig elismerő oklevelet adott át Visnyei László plébános és Romanek Etelka, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat alelnöke. A szentmisét követően a környei búcsún teával, forralt borral és a Schwowischi Buam Zenekar térzenéjével várták az érdeklődőket.

További részletek a 24 Óra január 10-i számában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában