Négylábúak védelmében

2022.01.05. 06:53

Az esztergomi Bogáncs szerint előrelépést hozhat a kóbor állatokról szóló új kormányrendelet

A kóbor állatok befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok ellátásáról szóló kormányrendeletet a napokban fogadták el.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Szinte nincs olyan település az országban, így megyénkben sem, ahol nem okoznának problémát a települések utcáit gazdátlanul járó kutyák, olykor támadások is előfordulnak. Emiatt érthető, hogy az állam is igyekszik lépni az ügyben.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, a Nemzeti Állatvédelmi Tanács, a hatóságok, a szakmai intézmények, illetve az állatvédő civil szervezetekkel közösen készítette el 2021 végére azt a kormányrendeletet, mely szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét, működését.

A közlemény szerint a jövőben javulhat a telepek szakmai színvonala, átláthatósága, az ott tartott állatok jóléte, egészsége és gazdához jutási esélye is. A rendelet taglalja, hogy minden önkormányzatnak rendelkeznie kell saját ebrendészeti ellátással vagy szerződéssel is. Minderre már vannak jó példák a megyénkben is.

Az esztergomi Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítvány tájékoztatása szerint a velük szerződésben lévő önkormányzatok (Esztergom közigazgatási területe, Nyergesújfalu, Lábatlan, Tát és Visegrád) segítőkészek, jól együtt tudnak működni. Közülük több település vezetése is a gyökerénél próbálja kezelni a problémát.

– Az esztergomi ebrendészeti telep megfelel az új követelményeknek is, gyakorlatilag mi már így működünk. Hogy fejlesztésre, főleg bővítésre lesz-e szükség majd kiderül. Az eddigi munkánkhoz elég nagy a telep, illetve a befogott kutyák menhelyre juttatása egyszerű, mivel ugyanaz a szervezet működteti mindkettőt – árulták el a szabályozással kapcsolatban.

A szervezet azt is közölte: körzetükben nem jellemző a kóbor állatok számának növekedése, inkább stagnál, illetve lassan csökken. Ebben nagy szerepet játszik az alapítvány rendszeres lakosság számára biztosított ivartalanítási akciója is, amely ebben az évben az esztergomi önkormányzat segítségével az esztergomi lakosoknak ingyenesen volt elérhető ősszel. Bár úgy vélik, az új rendelettől nem oldódik meg a jelenlegi helyzet az egyik hónapról a másikra, de biztos, hogy fel fog gyorsulni a folyamat.

Előrelépést várnak az önkormányzatok - Bánhidi László tokodi polgármester elmondta, hogy településük közterületein is mindennapos probléma a kóborkutyák jelenléte, ezzel kapcsolatban rengeteg panasz érkezik a polgármesteri hivatalba. Elmondása szerint jelenleg a dorogi gyepmesterrel vannak szerződésben, ha be kell fogni egy utcán kóborló ebet, akkor őt szokták értesíteni. Az önkormányzat már beszerzett korábban egy befogóhurkot is, amivel elősegíthetik a hatékonyabb fellépést, de arra is lehetőség van, hogy a gyepmester kiérkezéséig a községháza udvarán tartsák a kutyákat. Bánhidi László bízik benne, hogy a rendelet lévén javul a helyzet, de előrelépést jelentene ha bírságolni lehetne a felelőtlen állattartókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában