Mikulás

2021.12.11. 19:34

A finnországi Lappföldről jött Tardosra Joulupukki

Az önkormányzat az idén is időben elküldte a meghívó levelet a finnországi Lappföldre. 2019-ig időjárástól függően szánkón vagy hintón érkezett a télapó, és a művelődési házban adta át a gyerekeknek a csomagokat. Tavaly csakúgy, mint minden más programot, ezt is átszerkesztette a koronavírus-járvány. A zárt tér helyett a Templom térről sétált az intézményig a Nagyszakállú, és közben személyesen találkozhatott a tardosi apróságokkal.

P. J.

Forrás: beküldött

A Templom téri Mikulás-fogadás annyira megtetszett mindenkinek, hogy idén az invitálót már ennek megfelelően küldték a hivatalból az Északi-sarkra. A hagyományokhoz hűen december 5-én érkezett a falu központjába hintójával és manósegítőjével Joulupukki, azaz Karácsonyapó. 

Tardoson ezen a napon havazásra ébredtek, de délutánra elolvadt a hó, ezért a rénszarvasok a szánnal együtt Lappföldön maradtak. De az most is előfordult, hogy a kisebbek megijedtek a télapótól, persze a nagy többség örömmel, érdeklődéssel fogadta, és nehezen, de kivárta, hogy szólhasson a Nagyszakállúhoz. Voltak, akik szavaltak, voltak szlovákul éneklő óvodások, sőt, rajzokat is kapott a Mikulás a hálás, többé-kevésbé türelmes nebulóktól. Az ajándékokat, csomagokat – a faluba már kissé fáradtan érkező Mikulás – a hintóról nyújtotta a mosolygó gyerkőcöknek. 

A Templom tér után a polgármesteri hivatalnál állt meg a kétlovas hintó. Amikor az utolsó kislány, kissrác is megkapta a megérdemelt ajándékcsomagját, a Mikulás és a manója elhajtottak a jövő esztendei viszontlátás reményében. A Mikulás vizitálására Vértestolnáról, Tarjánból és Tatáról is jöttek családok, hogy személyesen találkozhassanak a gyerekek egyik kedvencével. 

Aztán Miklós napján, december 6-án, a település Hétszínvirág Óvodájában is látogatást tett a Télapó. A gyerekek az udvaron várták. Mivel többen már az előző délután „összefutottak” a Mikulással, a vasárnapi találkozásoknak köszönhetően, itt már nem volt sírás-rívás, félelem nélkül üdvözölték az ovisok a piros ruhás ajándékosztót. A Mikulás emlékeztette az apróságokat, hogy a tavalyi ígéretét betartotta, azaz hóval érkezett. 

A három óvodáscsoport mindegyike külön kis műsorral készült, amelynek jutalmául könyveket, játékokat hozott a lappföldi Mikulás. Az apróságok arca és a közösségi oldalon a szülők visszajelzései alapján nagy élményt és nem utolsósorban ajándékot is jelentett mindenkinek ez a két ünnepi alkalom. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában