Új jármű

2021.12.11. 10:42

Tatabányára és Komáromba is érkezik az emeletes vonat

Újabb megyeszékhelyek válnak elérhetővé az emeletes motorvonatokkal a hétvégétől. Az első vonat szombat este indul Győr felé.

Kemma.hu

December 12-től több megyeszékhelyre is emeletes vonatok mennek

Forrás: mavcsoport.hu

A december 12-e vasárnapi menetrendváltástól a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonal egyes járatain is közlekednek majd a KISS járművek, amelyekből egyre több járat áll forgalomba a Budapest-Újszász-Szolnok, a váci és az esztergomi elővárosi vonalon is – jelentették be december 11-én szombaton a MÁV sajtótájékoztatóján. A menetrendváltás előtti este – szombati munkanap lévén – elindul az első KISS a Budapest–Győr vasútvonalon, Budapest-Kelenföldről 18:10-kor gördül ki G10-es vonatként.

A decemberi menetrendváltástól munkanapokon reggel és délután egy-egy járatban áll forgalomba a KISS a győri vonalon. A Hegyeshalomból 4:57-kor induló gyorsított járaton – többek között Mosonmagyaróvár, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével – utazhatunk az emeletes motorvonattal Budapest Keleti pályaudvarra, ahova a szerelvény menetrend szerint 7:19-re érkezik. Délután, szintén a Keletiből, a 17:01-kor induló G10-es vonatban, Bicskét és Tatabányát is érintve, Győrig közlekedik a KISS.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a tájékoztatón hangsúlyozta, a kormány a fenntartható gazdasági növekedés, a javuló életminőség alapfeltételeként tartja számon az európai színvonalú közlekedési hálózatok, szolgáltatások kiépítését, folyamatos fejlesztését. Hozzátette, az Innovációs és Technológiai Minisztérium azon dolgozik, hogy a biztonságos, környezetkímélő, energiahatékony vasutat gyorsabbá, kényelmesebbé és versenyképesebbé tegye, ezért számos egyéb intézkedés mellett támogatják a nemzeti vasúttársaságot az emeletes elővárosi villamos motorvonatok beszerzésében is.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta, 2021 az európai vasút éve. A vasút a legzöldebb, legfenntarthatóbb közlekedési mód, és a fejlesztésekkel pedig egyre vonzóbbá válik az utasok számára. Tessely Zoltán Fejér megye 3-as választókerületének országgyűlési képviselője rámutatott arra, hogy térségük lakói kedvező tapasztalatokat szereztek a nyári időszakban a Balatonra közlekedő emeletes motorvonatról. Megköszönte a MÁV-nak, hogy a folyamatos fejlesztéssel növeli a vasutas szakma tekintélyét. 

Bencsik János országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kiemelte, Tatabánya és térsége jelentős gazdaságfejlesztési térség, fontos szerepet tölt be a vasúti közlekedés területükön. Elmondta, dolgoznak a MÁV-val közösen a tatabányai pályaudvar megújításán, a következő év első negyedévében várhatóan már engedélyes tervekkel rendelkeznek.

Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő elmondta, hogy a nemzeti vasúttársaság 2010 óta folyamatosan fejlődik, és felidézte, 2011-ben a korábban bezárt vasúti szárnyvonalat kellett újraindítaniuk a térségben is. Hangsúlyozta, az új menetrendben javul Oroszlány, Tatabánya és a főváros közötti közösségi közlekedési összeköttetés. 

Ezzel egy időben, a budapesti elővárosban is egyre több emeletes motorvonat közlekedik a decemberi menetrendváltástól. Az esztergomi vonalon is több járaton utazhatunk KISS motorvonattal hétfőtől, ezért a hétköznap reggelente járó szerelvény mellett, már a délutáni, kora esti – Budapest Nyugati pályaudvarról 14:51-kor és 17:51-kor, Esztergomból 16:35-kor és 19:35-kor induló –, munkanapokon közlekedő személyvonatokban is emeletes motorvonat jár. 

A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon munkanapokon már 16 járatban találkozhatnak az új szerelvénnyel az utasok. A ceglédi vonalon hétköznapokon 28, hétvégén 34 járaton találkozhatunk az emeletes KISS motorvonatokkal. A váci vonalon már hétvégén is csak KISS és FLIRT motorvonat járt korábban, a menetrendváltást követően két járat kivételével, az összes járatban emeletes motorvonattal utazhatunk a vonalon hétköznaponként. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában