Megható

2021.12.30. 17:30

Nevelőszülőség: nem kell más csak nagy szív, türelem és plusz egy szoba

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató megyénkben 2014-től működtet nevelőszülői hálózatot és lakásotthonokat. Csaknem háromszáz gyermeket nevelnek. Legutóbb a tatabányai adventi ablaknyitogató rendezvényén találkoztunk a szervezet képviselőivel.

Sugár Gabi

Szakál Károlyné Királyvári Dóra és a három kisgyermek az adventi ablaknyitogatón

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Szakál Károlyné Királyvári Dóra óvodapedagógusként dolgozik. Három gyermekük van, akik közül a legidősebb huszonhat, a legifjabb pedig tizenhat éves. Lassan felnőnek, ezért férjével együtt úgy határoztak, csatlakoznak a nevelőszülői hálózathoz, hogy ismét gyermekzsivajtól legyen hangos a házuk. A harmadik gyermekpárosnak nyújt már átmeneti otthont a tatabányai házaspár, és nyáron érkezett hozzájuk éppen negyedik szülinapján még egy kislány, Liána. Dominik kilenc-, Natasa hatesztendős. 

– Gyönyörű feladat, vállalás a nevelőszülőség minden szépségével és nehézségével együtt – mondta Szakál Károlyné Királyvári Dóra. – Óvodapedagógusként sokféle gyermeksorssal találkoztam, és egy nyári táborban ismerkedtem meg a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egyik nevelőszülői tanácsadójával. Sokat beszélgettünk, ez adta az alapötletet, majd férjemmel együtt úgy gondoltuk, csatlakozunk a hálózathoz. 

Az adventhez kapcsolódóan hozzátette: egy átlagos családban is rendkívül mozgalmas ez az időszak, hiszen a sok tennivaló mellett át kell tudni adni a gyerekeknek az értékeket, szokásokat, az ünnephez köthető rituálékat. A nevelőszülőkre ilyenkor még nagyobb teher hárul: a családjuktól hosszabb-rövidebb ideig távol élő gyermekeknek olyan példákat kell mutatni, amelyekből később merítkezhetnek. Számukra kiemelten mozgalmas ez az időszak. 

A Dóri anyunak és Karesz apunak szólított házaspár étkezőasztala egyre nagyobb. Saját gyerekeik ma már hozzák haza kedveseiket is az ünnepre, amelynek már főszereplője a három kicsi is. 

– Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy átmenetileg családot adjunk azoknak, akiknek szükségük van erre. Ez alatt biztosítjuk a szülőkkel való kapcsolattartást is, természetesen a gyámhivatal által szabályozott kereteken belül. Ami nehéz ebben, hogy nem tudjuk mi sem azt, mennyi ideig leszünk együtt a gyerekekkel. Éppen ezért minden pillanatot a maga egyediségében, teljességében kell megélnünk. Megértésben és szeretetben – mondja kedvesen Dóri. 

Az adventi ablaknyitogatón részt vett Kuthy-Szakács Anita, a nevelőszülői hálózat szakmai vezetője is, aki elmondta: jelenleg hét lakásotthon és hetvenegy nevelőszülő gondoskodik a megyében közel háromszáz fiatalról: újszülöttől egészen akár 25 éves korig. Elmondta, a fiatalok nagykorúságuk betöltése után is maradhatnak, ha folytatják tanulmányaikat. Ha a felsőoktatásban tanul valaki, akkor akár az egyetem elvégzéséig maradhat gyermekvédelmi gondoskodásban. 

– A nevelőszülők átlagéletkora egyre magasabb, így várjuk már huszonnégy éves kortól, azok jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek – tette hozzá a szakember. – Megyénkben a legidősebb nevelőszülő három évtizede gondoskodik gyerekekről, és jelenleg egy korábbi gondozottja gyermekét neveli, unokájaként gondoskodik róla. Leginkább Kisbéren és környékén van szükségünk nevelőszülőkre, ám mindenhonnan várjuk a jelentkezőket – hangsúlyozta a szakmai vezető. 

Kik válhatnak nevelőszülővé? Nagy szív, rengeteg türelem és plusz egy szoba. Ez volt a szakember rövid válasza arra a kérdésre, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki nevelőszülővé válhasson. Ezek fontos dolgok ugyan, de valójában törvény szabályozza, mikor, ki és hogyan lehet nevelőszülő. A kiválasztás egy igen komplex folyamat, ahol szakemberek vizsgálják a körülményeket, majd ha rendben találnak mindent, el kell végezni egy tanfolyamot. Ezt követően érkezhet az a bizonyos telefon, amiből kiderül: hány éves és hány testvér érkezése várható. A szakember kiemelte: a testvéreket igyekeznek egy családnál elhelyezni, és arra is ügyelnek, hogy a gyerek és a nevelőszülő között ne legyen ötven évnél nagyobb korkülönbség, és hogy lehetőleg minden gyermeket abban a megyében helyezzenek el, ahol a szüleik is élnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában