Elismerés

2021.12.23. 21:40

Magyar Kultúráért díjat adtak át megyénk Corvin-díjas művészének

A. Bak Péter, hetvennegyedik életévében átvehette az ART 16 Művész Csoport által alapított Magyar Kultúráért Díjat, a fővárosi Erzsébetligeti Színházban.

Fenyvesi K.

A. Bak Péter (jobbra) az ART 16 elismerését is átvehette

Forrás: Beküldött

Újabb elismerést kapott a Duna-parti városunkban élő A. Bak Péter Corvin-díjas és Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjas festőművész, művészeti író. A hetvenegyedik életévében járó alkotó a fővárosi Erzsébetligeti Színházban dr. Bíró Gáspártól, a Molnár-C. Pál Társaság elnökétől vehette át az ART 16 Művész Csoport által alapított Magyar Kultúráért Díjat. A kitüntetett munkásságát Ürmös Péter grafikusművész méltatta. A Művészetbarátok Egyesülete Művészeti Tanácsának elnöke a díjról elmondta, hogy olyan illusztris személyek kapják, akik hosszú éveken át bizonyították elkötelezettségüket a magyar kultúra ápolása iránt, közös értékeink megóvása, gyarapítása érdekében végzett közéleti tevékenységükkel, művészeti munkájukkal méltán vívtak ki elismerést. 

A. Bak Péter mozgalmas év végi hetei egy másik eseményeként a zsűri által díjazott három kiállító egyike volt a száztíz tagú Újpesti Művészek Társasága által rendezett Téli tárlaton a budapesti Újpest Galériában. A kiállítást megnyitó, az eltűnt híres festmények felkutatásával is sikeresen foglalkozó művészettörténész, Barki Gergely párhuzamot jelzett a lábatlani festőművész Hóolvadás című kiállított képe és Szinyei Merse Pál ugyanilyen című festménye között. A lábatlani hó a kőfejtő felé vezető úton látható. 

A vállalt feladat elvégzése után néhány nappal, nagyon váratlanul elhunyt az egyik zsűritag, a Munkácsy-díjas Butak András, a Magyar Grafikusművészek Szövetségének elnöke. Nekrológját A. Bak Péter írta, mondta el felkérésre a kiállítás megnyitóján.  

Születésnap A harmincéves Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete kiállítását Kopócs Tibor képzőművész, tiszteletbeli elnök nyitja meg januárban a lábatlani Gerenday Közösségi Ház egyre több színvonalas seregszemlének helyet adó kiállítótermében a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi délutánon. Az előkészületek egy jelentős részét már elvégezte a tárlat kurátora, A. Bak Péter, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete megyei képviselője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában