járvány

2021.12.01. 14:07

Covid-helyzet Tatabányán: ezt árulja el a város szennyvízének új mintája

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 47. heti mérési adatai szerint az ország szennyvízében a Covid-koncentráció továbbra is magasnak mondható.

Kemma.hu

A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a 47. héten a szennyvízminták átlagos SARS-CoV-2 koncentrációja változatlanul magasnak mondható, a mintázott helyszínek többségét stagnáló tendencia jellemzi. Az előző hetekhez képest csökkenő tendencia Békéscsaba és Debrecen mintáiban figyelhető meg, Szekszárdon azonban ismét emelkedés tapasztalható. A koncentrációk tekintetében a vizsgált minták többsége az emelkedett kategóriába esik. Tatabánya szennyvízében a Covid-koncentráció emelkedett, stagnáló tendenciát mutat.

A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

Koronavírus - térségi hírek

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik