Szociális ellátás

2021.12.10. 10:37

A Csillagerődben kaptak elismerést azok, akik sokat tettek Komáromért

Takácsné Ódor Melinda és Szajkó Csilla kapta idén a Salkaházi Sára-díjat. Komárom önkormányzata minden évben két olyan embert tüntet ki, akik sokat tettek a város szociális ellátása érdekében.

K. D.

Forrás: komarom.hu

Az elismerést ebben az évben a Csillagerőd konferenciatermében tartott testületi ülésen vehette át Takácsné Ódor Melinda, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Komáromi Csoportjának önkéntese és Szajkó Csilla, a Komáromi Tám-Pont Család- és Gyermekjóléti Intézmény családsegítője.

A díjazottak méltatását dr. Baksa-Ströcker Renáta jegyző olvasta fel, majd dr. Molnár Attila polgármester, dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester és Vajda Bence önkormányzati képviselő adta át az elismeréseket.

Elhangzott, Szajkó Csilla 2010 októberétől a Komáromi Tám-Pont Család- és Gyermekjóléti Intézmény családsegítője. Munkaköri feladatait legjobb tudása szerint, pontosan, etikusan, a jogszabályok betartásával látja el, melyhez hozzájárul kiváló kommunikációs képessége, munkabírása, megbízhatósága is. Munkatársai és a kliensek is becsülik és tisztelik precizitásáért, szaktudásáért. Meghatározó tagja az intézménynek.

Takácsné Ódor Melinda méltatásában egyebek mellett az szerepelt, hogy 20 éve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Komáromi Csoportjának önkéntese. Az önkéntes szolgálat mellett két munkahelyen is dolgozik, a komáromi Selye János Kórházban ápolónőként és gyógymasszőrként, míg a tatabányai Szent Borbála Kórház szülészeti osztályán szülésznőként. Részt vett szombatonként az állami gondoskodásban lévő gyermekeknek szervezett foglalkozásokon, nyaranta nehéz sorsú gyermekek táboroztatásán, karácsony előtt az Adni öröm adománygyűjtésében.

Az ülésen a korábban a szaktárca által Pro Sanitate-díjban részesített dr. Schlezák Judit tüdőgyógyász főorvos, Meizner Krisztina, a Selye János Kórház ápolási igazgatója és dr. Boros József nyugalmazott sebész főorvos díszoklevelet vehettek át dr. Molnár Attila polgármestertől.

Szintén díszoklevelet kapott Kelkóné dr. Lévai Ágnes gyógyszerész, dr. Gordán Ildikó háziorvos, valamint dr. Kreft-Horváth Loránd háziorvos is, akik a járvány idején végzett egészségügyi ellátás érdekében kifejtett tevékenységükért korábban a Komárom-Esztergom Megye Védelméért díjban részesültek.

A névadóról

Salkaházi Sára a Szociális Testvérek Társasága apácanővére volt, csaknem száz magyarországi zsidó megmentője a nyilas rémuralom idején. A Szociális Testvérek mintegy ezer üldözöttet bújtattak, közülük majdnem százat személyesen Sára nővér mentett meg. 1944. december 27-én zsidók után kutató nyilasok körbevették az otthont, többeket őrizetbe vettek. Sára nővér az akció végén érkezett, de nem menekült el, így őt is magukkal vitték. Salkaházi Sárát és társait még aznap lelőttek, testüket a Dunába vetették. Salkaházi Sárát 2006. szeptember 17-én boldoggá avatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában