Fajmegőrzés

2021.11.11. 11:26

Vadmacskakölyköt mentettek: nyávogva, egyedül kóborolt az erdőben

Vadmacskakölyköt találtak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén. Az állat ősz óta a Budakeszi Vadaspark vendégszeretetét élvezi. Sorsáról szakemberek döntenek.

W. P.

Vadmacskakölyköt találtak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén. Az állat ősz óta a Budakeszi Vadaspark vendégszeretetét élvezi. Sorsáról szakemberek döntenek.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotó: Burányi Virág

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a legyengült vadmacskakölyköt befogását követően a természetvédelem munkatársai haladéktalanul a vadmacska fajmegőrzési programban együttműködő partnerükhöz, a Budakeszi Vadasparkba szállították, ahol megkapta a szükséges állatorvosi kezeléseket és azóta probléma nélkül cseperedik. Az időközben elvégzett genetikai vizsgálat alapján bebizonyosodott: a kis kandúr tisztavérű vadmacska – tájékoztatott a Pilisi Parkerdő Zrt.

A kölyök vadmacskára a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított, a lakott területektől távol eső területén találtak rá a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Az állat hangosan nyávogva, jól láthatóan egyedül kóborolt az erdőben, ami a vadmacskakölykök esetében nem szokványos, ugyanis születésüktől számítva körülbelül 5 hónapos korukig anyjukkal és testvéreikkel maradnak, majd megerősödésüket követően válnak csak el egymástól.

A vadmacskakölyök sorsáról szakmai bizottság dönt (Fotó: Burányi Virág/Pilisi Parkerdő Zrt.)

A Vadasparkban jelenleg elkülönített helyen, minimális humánkontakttal élő egyed további sorsáról – maradásáról vagy természetbe visszavezetéséről – a későbbiekben szakmai bizottság dönt.

A faj egyedei az utóbbi években a Börzsöny mellett felbukkantak a Budai-hegység erdeiben is. Amint arról a közelmúltban mi is beszámoltunk, a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében, 2021 márciusában indult Vadmacska Fajmegőrzési Program célja a főváros közelében, a Pilisben, a Budai-hegyekben és Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában