adomány

2021.11.18. 17:30

Nincs magányosabb hely az inkubátornál – babafészkeket kapnak a tatabányai koraszülöttek

A Szent Borbála Kórház koraszülött gyermekeinek gyűjtenek idén a Plüss Kommandó tagjai. A jótékony kezdeményezésről Nyilka Ildikót, az Alapítvány az Alapítványokért kuratóriumi elnökét kérdeztük.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

A Szent Borbála Kórház koraszülött gyermekeinek is gyűjtöttek idén a Plüss Kommandó önkéntesei. Felhívásukat a legnépszerűbb közösségi portálon indították el, ahol a jó cél érdekében motiváltak mindenkit arra, hogy egy kávé árával támogassa az összefogást. Az alapítványnak hetek leforgása alatt sikerült összegyűjteniük a kitűzött összeget, amely 1 millió 850 ezer forint volt. A Plüss Kommandó Koraszülött Hadművelet névre hallgató kezdeményezésről Nyilka Ildikót, az Alapítvány az Alapítványokért kuratóriumi elnökét kérdeztük.

Hazánkban évente mintegy kilencezer koraszülött baba születik. Ez egy megterhelő időszak a szülőknek. Nyilka Ildikó szintén átélte ezt. A 27 évvel ezelőtti ikerterhességéből végül csak egy kislánynak tudott életet adni. Ő 1270 grammal jött a világra, ezt követően hónapokig volt inkubátorban, kikötözve.

– Addig mocorgott, amíg a csöveket, amelyek életben tartották kiszedte magából – idézte fel Ildikó. – Elképesztően embert próbáló volt az az időszak. Úgy gondoltam, ha már elveszítettem a másik gyermekemet és rajta nem tudtam segíteni, akkor megpróbálok segíteni másik 100 ezer koraszülött babának – elevenítette fel az elnök életének legborzasztóbb időszakát és a segítő szándék motivációját.

– Megnyugvással töltött volna el, ha a gyermekem 27 évvel ezelőtt nem egyedül fekszik egy üres inkubátorban. Olyan eszközökre gondolok itt, amelyek valamennyire tudják pótolni a szülői érintést, mint például egy takaró, egy plüss ölelő kéz, vagy egy babafészek. Nem kívánom senkinek azt az érzést, amikor nem tudja megérinteni a gyermekét és nem érzi őt maximális biztonságban. Ezért hoztam meg azt a döntést, hogy minden hazai kórház koraszülött osztályát támogatom az egyedi fejlesztésű, orvosi, textil eszközökkel, babafészek csomaggal. Az ehhez szükséges költségeket fedezzük az akcióinkból, plüsskampányainkból – fűzte hozzá Ildikó.

Örömmel tölt el, hogy havi szinten akár több ezer felajánlás is érkezik, raktáraink rendre megtelnek.

– Csak azokat a plüssöket tudjuk elfogadni, amelyek megfelelőképpen vannak tisztítva, kimosva. Ezt követően fertőtlenítjük őket, és onnantól várjuk webshopunknál a segíteni vágyó plüssvásárlókat – tette hozzá az elnök. A plüssökre lehet licitálni, a befolyó összeget nemes céljaikra fordítják.

– Januártól szeretnénk több plüsspontot is kialakítani, ahol tudják fogadni az adományokat. Ez azért fontos, mivel így tudjuk a beérkező figurák állapotát és tisztaságát ellenőrizni. Ezt követően kerülhetnek csak rá a számozott, piros színű „Neked egy plüss, másnak egy esély“ feliratú szeretetszalagok, amelyekkel az év végén egyébként nyerni is lehet – részletezte az akció megálmodója.

Az alapítvány eddig országosan több mint egy év alatt 25 koraszülött osztályt támogatott babafészek csomagokkal. Ennek összege meghaladta a 35 millió forintot. Az egészségügyi intézményeknek nagyjából 2 millió forint összegben adnak át olyan adományokat, amelyek a piciket nem csak az anyaméhre emlékeztetik, de hatnak a fizikai és az idegrendszeri fejlődésükre is. A kezdeményezés Facebook-eseménye szerint november 25-én adják majd át az 1,85 millió forint értékű babafészekcsomagot a kórháznak.

Segíti őket a fejlődésben

A megmozdulás egyik fontos momentuma az is, hogy az osztályokon nem voltak még ilyen egységes, speciális csomagok, amelyeknek tartalma: lélegeztető gépekhez CPAP és ultrahangozáshoz sapka, lumbál kendő, babaszemüveg, lepedők, plüss ölelő kezek, speciális, okos babafészkek, takarók, babafészek átkötő sálak, plüss ölelő kezek, babatámasztó. Utóbbi segíti őket a fizikai és idegrendszeri fejlődésben. – Ezeket az eszközöket szakorvos segítségével terveztük, amelyben a Semmelweis klinika állt a rendelkezésünkre, az utóbbiakat a FINE képzés szerint újítottuk. Fontos, hogy ezzel nagy segítséget tudunk adni a nővéreknek is az osztályon. Könnyebben tudják mozgatni a babákat, illetve mérséklődik a piciket ért stresszhelyzetek száma. Az országban harminc koraszülött osztály van és ezek közül ötben még nem jártunk. Ezt követően a szülészeti klinikák kapják a főszerepet. Szeretném, ha a jövőben még nagyobb sikert aratna az összefogásunk – emelte ki a kuratórium elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában