felújítás

2021.11.19. 07:10

Díszfeliratot kapott az esztergomi Fürdő Szálló, már bontják az állványzatot

A Fürdő Szálló épületén a külső munkálatok lassan befejeződnek, máris megkezdték a teljes külső festésnél használt állványzat elbontását.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Felkerült a Szent István Fürdő Szálló felirat a patinás esztergomi épület homlokzatára. A 19. században épült létesítményt az év eleje óta komoly sebességű felújítással teszik az eredetihez nagyon hasonló állapotba. A külső munkálatok lassan befejeződnek, az idézett felirat felhelyezése után máris megkezdték a teljes külső festésnél használt állványzat elbontását.

Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra

Ugyancsak a szálló homlokzatára kerül vissza az az emléktábla, melyen arról olvashatnak az arra járók, hogy az 1848-as forradalom után kirobbant szabadságharc idején Kossuth Lajos ebben az épületben szállt meg, amikor toborzó útja során az esztergomi állomásra érkezett. Az pedig már a legenda része, hogy a fenti epizód ihlette az egyik helyi zeneszerző, prímást, aki megírta az „Esik eső karikára, Kossuth Lajos kalapjára…” kezdetű dalt, mely szimbolikus dallá nőtte ki magát a későbbiekben.

A Fürdő Szállóról nemrég Hernádi Ádám polgármester nyilatkozott a sajtónak, melynek során elmondta, hogy az épületben jövő ősztől tanszálloda részleg is működik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában