egyetem

2021.11.19. 21:10

Bővít az Edutus: egyre többféle képzési lehetőséget biztosítanak a diákoknak

Az Edutus Egyetem rektorának, Némethné dr. Gál Andreának, 2024. november 30-áig meghosszabbították kinevezését. Áder János köztársasági elnöktől vehette át az erről szóló határozatot szerdán. Arról kérdeztük, melyek a legfontosabb fejlesztési irányok a tatabányai székhelyű oktatási intézményben.

Mórocz Károly

Forrás: Beküldött

Folyamatosan bővíti, szélesíti kínálatát az Edutus Egyetem. Jelenleg a gazdasági és műszaki képzés van fókuszban, ugyanakkor tervezik az oktatás kiterjesztését az informatika területére is.

– A felnőttképzést rendkívül fontosnak tartjuk – hangsúlyozza Némethné dr. Gál Andrea. – Erre nagy rugalmasságot biztosít a törvény. Elsősorban az ipari parkokban működő vállalatok igényeit figyelembe véve alakítjuk ki, mit és hogyan oktassunk. A cégre szabott programokra példa a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.-vel létrejött együttműködésünk, ez egy kétéves képzés, de vállalkozunk fél-, illetve egyéves tanfolyamok megszervezésére is.

A Tatabányai Szakképzési Centrummal (TSZC) is erősíteni szeretnék kapcsolataikat. Az okleveles technikusok képzése már szeptemberben elkezdődött a megyeszékhelyen, a Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Technikum diákjai számára. Amennyiben öt év múlva a gazdálkodás és menedzsment szakot választják az Edutuson, ez kreditként beszámít majd nekik a jelentkezéskor. A normál tananyagot meghaladja a képzés tartalma. Az okleveles technikusok képzését több ágazatra és intézményre is kiterjesztik majd.

– A továbbképzéseink jó része a digitalizációhoz kapcsolódik – folytatja a rektor. – A digitális térségfejlesztéshez kötődő oktatás például diplomára épül, egy éven át tart. Online képzéseink egyre népszerűbbekké váltak a pandémia idején. Ezek közül az utóbbi időszakban több mint 2000 résztvevőhöz jutott el az országban a Smart City, vagyis az Okos Város elnevezésű képzésünk. Ennek segítségével a közigazgatásban, a háttérintézményekben dolgozók juthatnak hozzá a legfrissebb információkhoz, ismerkedhetnek a modern megoldásokkal.

Megtudtuk, hogy egy ágazati képzőközpont munkájába is szeretne bekapcsolódni a felsőoktatási intézmény, egyebek között a Műszaki Labor lehetőségeinek kihasználásával. Minden területen nagy hangsúlyt fektetnek az egyeztetésekre a cégekkel, az önkormányzatokkal, valamint a Tatabányai Szakképzési Centrummal. Természetesen figyelemmel kísérik a meglévő és az újabb pályázati lehetőségeket is.

Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz

Csütörtökön tudományos konferenciát tartottak a tatabányai Edutus Egyetemen, kapcsolódva a Magyar Tudomány Ünnepe országos rendezvénysorozathoz. Délelőtt az A-épület nagyelőadójában Vigh László PhD tudományos és nemzetközi rektorhelyettes tartotta a megnyitót, majd plenáris ülés következett. Délután a B épületben szekcióülésekkel folytatódott a program. Az előadók a turizmus, a gazdaság, a kereskedelem és a műszaki tudományok időszerű kérdéseiről osztották meg tudásukat, információikat az érdeklődőkkel. Számos témakörben megkerülhetetlen szempont volt, hogy a koronavírus-járvány hatására milyen kihívásokra kellett és kell választ keresni, a kényszerű változásokra hogyan érdemes reagálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában