Lopás

2021.11.20. 07:00

Az autótolvajok kedvencei: a Ford és az Opel

Az elmúlt négy évben gépjárműlopás kapcsán tíz alatt volt a befejezett nyomozások száma, ami örvendetes tendencia – tudtuk meg Gányai Balázs rendőr főhadnagytól, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

Walczer Patrik

Forrás: Illusztráció

Fotó: Ingrid Zantleitner

Járműtulajdonosként az egyik legborzasztóbb dolog, ami történhet velünk, ha a ház előtt – vagy ritkábban az ingatlanunkon – parkoló kocsinknak reggelre csak a hűlt helyét találjuk. Nem ismeretlen olyan szituáció sem, amikor csak néhány órára kötik el az autót, hogy az elkövetők szórakozzanak egy kicsit. Így tűnt el korábban Esztergom-Kertvárosból is egy kisteherautó, mely kitört lámpával, megrongálódott karosszériával ért vissza a lakóház elé. Akkor egyébként a tulajdonos a Facebookon kért segítséget és szemtanúktól megtudta, hogy a tettes még boltba is elugrott a járművel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kezelésében lévő, police.hu-n fellelhető bűn­ügyi térképet kedvünk szerint állíthatjuk és az adatbázist leszűrhetjük akár a gépkocsilopásokra, illetve -feltörésekre is. Például ha hatvan- napos intervallumot – augusztus 18-tól október 17-ig tartó időszakot vizsgálunk – akkor leolvasható, hogy Budapesten és környékén harminckilenc, míg megyénkben mindössze hét olyan eseményt jelzett a térkép, amikor önkényesen tulajdonítottak el járművet.

A lopásokkal kapcsolatban megkerestük a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Gányai Balázs elmondta, hogy 2020-ban például három gépkocsilopás kapcsán fejezték be a nyomozást. Korábban a vezess.hu rendőrségi statisztikákra hivatkozva azt írta, hogy országos viszonylatban nézve tavaly 56 Ford, 51 Opel, illetve 40 Suzuki típusú kocsit kötöttek el. Gányai Balázs szerint az alacsony megyei szám miatt nem lehet azzal kapcsolatban állást foglalni, hogy a tolvajok mely típusokat részesítették előnyben a megyénkben.

Felmerül a kérdés, hogy ha nincsen szemtanú, akkor mennyi az esélye annak, hogy a hatóságok megtalálják a kocsitolvajt. A rendőr főhadnagytól megtudtuk, hogy az elmúlt években a rendőrség nyomozás eredményességi mutatója 50 százaléktól 100 százalékig terjedő skálán mozgott.

– Nyugodtan kijelenthetjük, hogy szemtanúk hiányában is eredményesen küzd a rendőrség a gépjárműlopások ellen is. Elmúlt években, figyelemmel az eltulajdonított járművek alacsony számára, az elkövetés során tapasztalt szervezettség alacsony fokára, negatív tendenciát nem tapasztaltunk – tette hozzá Gányai Balázs.

Vigyázzunk a rendszámokra!

Információink szerint idén Tokodon egy utcán parkoló kocsiról lopták le a rendszámot, melyet egy másik autóra szereltek fel. A tettes az autópályán közlekedett vele, a bírságot pedig az eredeti tulajdonosnak címezték. Gányai Balázs elmondta: nem jellemző megyénkben ez az elkövetési módszer, és ilyenkor az eset körülményeitől függ, hogy utolérhető-e a tolvaj. Hasonló esetben a károsultnak bejelentést kell tennie a rendőrségen és ha a tőle ellopott rendszámtáblával valaki jogsértést követ el, akkor a sértett mentesül a fizetés alól, sőt jogosult a kamerafelvétel megtekintéséhez is. Továbbá ilyenkor a postai küldeményen szereplő szervvel fel kell venni a kapcsolatot az ügy tisztázása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában